1. yle.fi
  2. Uutiset

Norja sai uuden hallituksen - Oikeistopopulistit ensimmäistä kertaa hallitusvastuuseen

Konservatiivipuolue Høyre ja oikeistopopulistinen Edistyspuolue sopivat muun muassa veronkevennyksistä, byrokratian karsimisesta ja tiukennuksista maahanmuuttopolitiikkaan.

Ulkomaat
Konservatiivipuolue Høyren puheenjohtaja Erna Solberg ja edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen pitämässä lehdistötilaisuutta päästyään sopuun uuden hallituksen muodostamisesta.
Konservatiivipuolue Høyren puheenjohtaja Erna Solberg (vas.) ja edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen pitivät lehdistötilaisuuden päästyään sopuun uuden hallituksen muodostamisesta Oslossa 30. syyskuuta.Lise Aserud / EPA

Norja on saanut uuden hallituksen. Konservatiivipuolue Høyre ja oikeistopopulistinen Edistyspuolue ilmoittivat maanantai-iltana päässeensä sopuun hallitusohjelmasta.

Puolueet muodostavat vähemmistöhallituksen, sillä kaksi muuta porvaripuoluetta ei lähtenyt mukaan hallitukseen. Liberaalipuolue Venstre ja Kristillisdemokraatit aikovat kuitenkin tukea hallitusta parlamentissa.

40 vuotta sitten perustettu Edistyspuolue ei ole aiemmin ollut hallitusvastuussa. Puolueen puheenjohtajan Siv Jensenin mukaan yksi uuden hallituksen tärkeimmistä tehtävistä hallinnon uudistaminen ja yksinkertaistaminen.

- Teemme ihmisten elämästä helpompaa, Jensen julisti Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan.

Hallitusohjelmassa norjalaisille luvataan aiempaa suurempi valinnanvapaus "ilman poliitikkojen ja byrokraattien sekaantumista". Uusi hallitus lupaa purkaa sääntelyä, hajauttaa päätösvaltaa, uudistaa kunnat ja helpottaa yksityisten palveluntarjoajien toimintaa.

Pääministeriksi nousevan Høyren puheenjohtajan Erna Solbergin mukaan hallitus aikoo keventää yritysverotusta ja varallisuusveroa.

Maahanmuuton rajoittamista ajavan Edistyspuolueen nouseminen hallitukseen on nostanut kiinnostusta tulevan hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Hallitusohjelmassa korostetaan ensin sitä, kuinka maahanmuuttajat ovat rikastuttaneet norjalaista yhteiskuntaa. Tämän jälkeen ohjelmassa kuitenkin luvataan tiukennuksia maahanmuuttopolitiikkaan. Edistyspuolueen Jensenin mukaan tavoitteena on varmistaa, että ne jotka eivät Norjaan kuulu, pysyvät poissa.

Muun muassa ulkomaalaisten aviopuolisoiden kohdalla otetaan käyttöön 24 vuoden ikäraja. Kiintiöpakolaisten vallinnassa korostetaan jatkossa pakolaisten edellytyksiä sopeutua norjalaiseen yhteiskuntaan.

Maahanmuuttajien sopeuttamista norjalaiseen yhteiskuntaan ja norjan kielen oppimisen merkitystä korostetaan ohjelmassa muutenkin. Esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten lasten kielenopetusta luvataan tehostaa tukiopetuksen ja kesäkurssien avulla.

Lue seuraavaksi