1. yle.fi
  2. Uutiset

Maksu, jota et kilpailuta – kartta näyttää isot erot sähkön siirtohinnoissa

Sähkön siirtohinnoissa on huomattavia alueellisia eroja. Suurimmillaan siirtolaskuissa on eroa jopa 600 euroa vuodessa. Eikä asialle voi mitään, koska energiayrityksillä on alueelliset monopolit.

Kotimaan uutiset

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kerrostalo, 2 MWh/v
Pientalo (ei sähkö), 5 MWh/v
Pientalo (sähkö), 18 MWh/v
Lähde: Energiamarkkinavirasto 1.5.2013

Sähkön hintalappu muodostuu kahdesta osasta: käytetystä sähköenergiasta ja sen siirtokustannuksesta. Sähkön voi ostaa eri yritykseltä mutta sen siirtokulut maksetaan aina sille energiayritykselle, joka omistaa alueen sähköverkon. Tämän artikkelin kartta koskee nimenomaan siirtohintaa, koska sitä ei voi kilpailuttaa.

Pohjanmaalla isot erot

Alueelliset erot ovat merkittäviä. Esimerkiksi Pohjanmaalla on sekä kallein että halvin siirtohinta. Kokkolan Kenet ja Pietarsaaren Energialaitos kuuluvat halvinta siirtohintaa laskuttaviin yhtiöihin. Uudenkaarlepyyn Jeppo Kraft ja Pedersöressä toimiva Esse Elektro-Kraft puolestaan laskuttavat maan korkeimpia siirtohintoja.

Kartalla näkyvät Manner-Suomessa toimivien energiayhtiöiden siirtohinnat. Hinnat on laskettu kolmelle esimerkkitaloudelle: kerrostaloasunnolle, muulla kuin sähköllä lämmitettävälle omakotitalolle ja sähköllä lämmitettävälle omakotitalolle. Alkunäkymässä kartta näyttää hinnat sähköllä lämmitettävälle omakotitalolle, mutta näkymää voi vaihtaa ylärivin napeista.

Yritykset on jaettu neljään ryhmään: halvimpaan neljännekseen kuuluvat näkyvät vihreinä, toiseksi halvimmat keltaisina, toiseksi kalleimmat oransseina ja kalleinpaam neljännekseen kuuluvat punaisina. Karttaa voi suurentaa vasemmalla näkyvien nappien avulla.

Kaapeli maksaa käytöstä riippumatta

Kustannuksiin vaikuttavat yritysten investointitarpeet, kustannustaso sekä maksavien asiakkaiden lukumäärä. Alueellista monopolia pitäville yritysten kannattavuudelle on myös säädetty yläraja. Yrityksistä ei siis voi nostaa ihan kuinka paljon tahansa voittoa.

Kiinteiden kustannusten osuus hinnoista on kasvussa. Verkossa liikkuvan sähkön määrällä ei ole niin suurta merkitystä, sillä verkon ylläpitokustannukset ovat joka tapauksessa yhtä korkeat. Sähkölaskussa näkyvän kuukausimaksun voi siis odottaa nousevan.

Peter Sjöholm / Svenska Yle

Mattias Erkkilä / Svenska Yle

Lue seuraavaksi