Hyppää sisältöön

KRP:n Robin Lardot: Verkkorikollisuus suurin haaste

Keskusrikospoliisi sai uuden päällikön lokakuun alussa, kun Poliisihallituksen rikostorjuntayksikön päälikkö, poliisijohtaja Robin Lardot aloitti uudessa tehtävässään.

Keskusrikospoliisin (KRP) uusi päällikkö Robin Lardot näkee verkkorikollisuuden ehkäisemisen tulevaisuuden suurimpana haasteena. Lardotin mielestä on ongelmallista, että poliisin tietoon tulee vain jäävuoren huippu kaikista tehdyistä verkkorikoksista.

– Osittain kyse siitä, että yritykset eivät halua ilmoittaa poliisiile, KRP:n päällikkö Robin Lardot arvioi Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

– Pelätään mitä se tarkoittaa yrityksen maineen kannalta, jos verkkoturvallisuus pettänyt.

Hän huomauttaa, että yhteiskunnan haavoittuvuus kuitenkin vain kasvaa, mitä enemmän palveluja siirretään internetiin.

Yhteistyötä lisätään monella tasolla

Robin Lardotin mukaan KRP pyrkii lisäämään yhteistyötä paitsi poliisin sisällä Suomessa, myös kansainvälisesti. Europol ja Interpol ovat luomassa yksiköitä, jotka keskittyvät kyberrikollisuuden estämiseen.

– Niitä ollaan vasta perustamassa. Tavoitteena on luoda vahvat keskukset, jotka pystyvät edistämään, että saadaan kokonaiskuvaa kyberrikollisuudesta ja saadaan vaihdettu tietoa, Robin Lardot kertoo.

Yksikköihin on palkattu myös suomalaisia osaajia. Europolin kyberrikollisuuden torjuntayksikköön valittiin asiantuntijaksi vanhempi rikoskonstaapeli Oulun poliisilaitokselta, ja Interpolin kyberrikollisuuden torjuntatehtäviin valittiin rikostarkastaja Keskusrikospoliisista.

Lisäksi Suomen hallitus on luomassa kyberstrategiaa, jonka myötä maahan luotaisiin keskeisten osaajien kyberkeskus. Poliisi tekisi keskuksen kanssa yhteistyötä.