Viron hämärä puoluerahoitus nousi taas uutiseksi

Keskustapuolueen entinen poliitikko kertoo tallettaneensa käskystä puolueen tilille hämärää rahaa. Väite muistuttaa viime vuodesta, jolloin reformipuolueen epämääräiset rahansiirrot aiheuttivat Virossa poikkeuksellisia mielenosoituksia.

Ulkomaat

Virossa on tullut ilmi uusia tietoja pimeästä puoluerahasta. Tällä kertaa salarahauutisten ytimessä on oppositiopuolue, Tallinnassa valtaa pitävä keskustapuolue. Aika on erityisen herkkä, sillä Virossa järjestetään ensi viikolla kuntavaalit, joiden alla puolueet ovat kampanjoineet rajusti toisiaan vastaan.

Keskustapuolueen entinen nuorisopoliitikko Tarmo Lausing kertoi viime viikolla Eesti Ekspress -lehdessä, että puolueen parlamenttiryhmän johtaja Kadri Simson pyysi joitakin vuosia sitten häntä panemaan puolueen tilille satoja tuhansia kruunuja rahaa, jonka alkuperää Lausing ei tiennyt.

Simson on kiistänyt Lausingin väitteen 350 000 kruunun eli runsaan 22 000 euron rahansiirroista ja vaatinut häneltä anteeksipyyntöä. Maanantaina keskustapuolueen entinen pääsihteeri Mart Viisitamm kuitenkin vahvisti, että hän ja Simson olivat yhdessä käsitelleet hämärää rahaa.

– Osalla maksettiin laskuja, osalla tuettiin kansanedustajia, Viisitamm muistelee Eesti Päevaleht -lehden haastattelussa.

Hänen mukaansa rahat jaettiin pienissä erissä sinne tänne, jotta siirrot näyttivät paperilla uskottavilta.

"Rahalaukut ovat mennyttä aikaa"

Simson kiistää, että väitteissä olisi perää, ja sanoo olevansa valmis viemään asian oikeuteen, ellei häneltä pyydetä anteeksi.

– Olen ollut politiikassa kyllin kauan tietääkseni, että skandaaleja lietsotaan vaalien kynnyksellä, Simson sanoo Viron yleisradioyhtiön ERR:n haastattelussa. Hän lisää, ettei ryhdy asiassa mutapainiin, sillä siitä – kuten virolainen sananlasku sanoo – "sika saa paljon iloa mutta muut vain likaa päälleen".

Hänen mukaansa tarina kruunuja pursuavasta matkalaukusta on kyllä kiehtova, mutta viime vuosisadan juttuja.

– Viron politiikassa ja talouselämässä on ollut tapoja, jota ei enää noudateta, ja hyvin paljon asioita, jotka hyväksyttiin viime vuosisadalla mutta eivät enää käy, Simson sanoo.

Ansip ihmettelee tutkimusten puutetta

Viron pääminisetri Andrus Ansip, jonka reformipuolueen salarahat johtivat viime vuonna jopa mielenosoituksiin, kommentoi uusia syytöksiä sanomalla, ettei yhdelläkään puolueella ole tässä asiassa puhdasta taustaa.

Ansip korostaa uutissivusto Delfin haastattelussa, että hänen puolueensa osalta asia tutkittiin, eikä pohjaa virallisille syytteille löytynyt.

Hän kummastelee syyttäjän nopeaa ilmoitusta, jonka mukaan keskustapuolueen kohdistuvat syytökset ovat vanhentuneet, koska tapahtumista on yli viisi vuotta.