1. yle.fi
  2. Uutiset

Sosiaalietuuksien väärinkäyttäjiä ymmärretään ja tuomitaan: "Toisille ei tunnu irtoavan edes oikeilla perusteilla"

Yle Uutiset kysyi lukijoiltaan, saako valtiolta vähän varastaa perusteettomien sosiaalietuuksien muodossa. Moni tuomitsi väärinkäytökset jyrkästi, mutta asiaan kaivattiin myös suhteellisuudentajua.

Kotimaan uutiset

Ylen verkkokeskustelussa sosiaalietuuksien väärinkäyttäjistä asiaan tuotiin monenlaisia näkökulmia. Moni toi esille näkökannan, jonka mukaan ns. "isot ja rikkaat rötöstelijät" pääsevät usein puuhistaan kuin koira veräjästä, mutta sosiaalietuuksien varassa elävää kohdellaan oikeuden silmissä ankarammin:

"Tässä taas tyypillinen esimerkki suomalaisesta kaksinaismoraalista. Pikkiriikkiset rötöstelijät pannaan häkkiin heti, mutta satoja miljoonia kavaltaneille annetaan vain lisäetuuksia, eivätkä he yleensä joudu edes oikeuteen. Jos kuitenkin sattuisi vahinko ja isot rötöstelijät joutuisivat oikeuteen, niin heitä ei tuomita, koska Hyväveli-verkosto hoitaa homman", totesi nimimerkki On se niin väärin.

"Hyvin toimeentulevat saavat pimittää veroparatiisien tileille kymmeniä miljoonia, eivätkä edes muista sellaisten rahojen olemassaoloa, mutta minulta perittiin takaisin pikkusumma mitä pikimmin kun oli maksettu liikaa asumistukea. En tarkoita että rahat tarvitsisi jakaa tasan tässä yhteiskunnassa, mutta kohtuus kaikessa", komppasi nimimerkkiElli.

Hyvin toimeentulevat saavat pimittää veroparatiisien tileille kymmeniä miljoonia, eivätkä edes muista sellaisten rahojen olemassaoloa, mutta minulta perittiin takaisin pikkusumma mitä pikimmin kun oli maksettu liikaa asumistukea.

Nimimerkki Elli

"Jos yritys kiertää veroja sitä kutsutaan suunnitteluksi, jos köyhä yksilö saa jotain liikaa valtiolta se on jo rikos. Riittävän paljon kun taitavasti vie se onkin fiksua. Tietenkin rikollisuus on molemmissa tapauksissa. Suhteellisuudentajua peliin", kommentoi nimimerkki Verosuunnittelun moraali.

Lisäksi haluttiin nostaa esille se, että myös valtio saattaa tehdä virheitä, mikä asettaa tuen odottajan kohtuuttomaan asemaan:

"Kela ja kuntien sosiaalitoimet tekevät virheellisiä päätöksiä, joiden oikaiseminen voi kestää kuukausia. Tämän ajan asiakas saa pärjätä ilman tukea. Vain selvät, virkailijan myöntämät virheet oikaistaan. Muista virkamiehen tekemistä epäilyttävistä päätöksistä joutuu valittamaan ja moniportaisen valitustien läpikäyminen voi kestää vuosiakin", kirjoitti nimimerkki Tukitaistelu.

"Sosiaalietuuksien väärinkäyttäjät ruotuun"  

Toinen laita verkkokeskustelijoistamme tuomitsi sosiaalietuuksien väärinkäytön selvemmin.

"Itseäni on aina ihmetyttänyt, että minkälainen mielenlaatu tuollaisella ihmisellä lopulta pitää olla, sillä yleensä rikoksella on myös uhrinsa. Eli joku joutuu aina kärsimään. Tässä tapauksessa rikoksen uhrina on veronsa tunnollisesti maksavat muut ihmiset", jyrähti nimimerkkiYhteiskunnan puolesta, joka vertasi tukihuijauksia myymälävarkauteen.

Joku joutuu aina kärsimään. Tässä tapauksessa rikoksen uhrina on veronsa tunnollisesti maksavat muut ihmiset.

Nimimerkki Yhteiskunnan puolesta

"Me halveksimme Etelä-Euroopan maita, koska niissä usein aivan avoimesti huijataan EU-tukia (=petos). Millä logiikalla sitten hyväksyisimme omassa maassamme Kela-tukien huijaamista? Vaadimme, että EU:ssa kaikkien pitää noudattaa samoja sääntöjä. Miksi ei sitten kotimaassakin", argumentoi nimimerkki Kaikki kiinni.

"Kun kerta koko ajan paasataan rikkaiden veronkierrosta (joka todellisuudessa on Suomessa verrattain pieni ongelma) niin on vain oikein että myös sosiaalietuuksien väärinkäyttäjät pistetään ruotuun", totesi Rehellinen kansalainen.

Tukiverkosto liian monimutkainen?

Moni keskustelija oli sitä mieltä, että nykyisellään Kelan tukiverkosto on liian monimutkainen. Tämä voi johtaa siihen, että tukeen oikeutetut eivät sitä saa, mutta toisaalta huijarit saattavat saada oman hakemuksensa läpi.

"Joillekin tukia myönnetään väärin perustein, toisille niitä ei tunnu irtoavan edes oikeilla perusteluilla. Luulen, että suurinosa Kelan tukien "väärinkäytöstä" on joko tietämättömyyden tai väliinpitämätömyyden syytä.", kommentoi nimimerkkiEric S.

Kyllä pitäisi ensin puhdistaa järjetön byrokratia näistä virastoista ja yksinkertaistaa toimintoja.

Nimimerkki Entinen duunari

"Ei se ole ihme että jokainen joka vähäkin osaa vedättää näitä pässejä niin tekee sen. Kyllä pitäisi ensin puhdistaa järjetön byrokratia näistä virastoista ja yksinkertaistaa toimintoja.", komppasi Entinen duunari.

Perustulo lopettaisi tukihuijaukset?

Useampi keskustelija nosti esiin paljon julkisuudessa olleen ajatuksen ns. perustulosta. Tämä lopettaisi näkemyksien mukaan tukikikkailun:

"Perustulon avulla saataisiin sosiaalietuusviidakkoa yksinkertaistettua ja väärinkäytökset vähenemään ja toisaalta etuuden saisivat kaikki ne, joille se kuuluu.", totesi nimimerkki Katumus.

"Perustulo ratkaisisi tämänkin ongelman, ja olisi taloudellisessa ahdingossa olevien ihmisarvon puolella. Kelavirkailija sitä tunnetusti ei ole. Asiakkaan puolella oleminen on heille vieras asia.", jatkoi nimimerkki Perustulo puolella.

Yle Uutiset kertoi tiistaina, että Kelalle tehdään yhä useammin ilmiantoja etuuksien väärinkäytöstä. Yleensä ilmiantajat ovat entisiä seurustelukumppaneita, naapureita tai tuttuja. Kelalta on onnistuttu huijaamaan jopa kymmeniä tuhansia euroja. Suurin osa etuuksien väärinkäytöistä päätyy poliisin tutkintaan.

Lue seuraavaksi