Lampedusassa nostettu 232 vainajaa, sukellukset muuttuvat yhä vaikeammiksi

Hylyn sisään jääneitä vainajia noutavat sukeltajat pystyvät viipymään kymmenien metrien syvyydessä vain minuutteja kerrallaan.

Ulkomaat
Veneturmassa menehtyneiden ruumiita nostetaan merestä.
Veneturmassa menehtyneiden ruumiita nostettiin merestä Lampedusassa tiistaina.Corrado Lannino / EPA

Lampedusan rannikolla Italiassa viime viikolla uponneesta aluksesta tuotiin maanantaina pintaan 38 kuolonuhria. Kaikkiaan on nyt löytynyt 232 vainajaa. Tuuli yltyi kovaksi jälleen maanantai-iltana, mutta sukelluksia pyritään silti jatkamaan myös tiistaina.

Aluksessa uskotaan olleen 500 ihmistä. Heistä pelastui hengissä 155.

Hylky makaa yli 40 metrin syvyydessä, ja sukeltajat voivat viipyä niin syvällä vain muutamia minuutteja kerrallaan, joten työ etenee hitaasti.

Kaikki merenpohjaan sinkoutuneet ja kannella olleet vainajat on nyt noudettu, mutta sisällä uskotaan olevan vielä kymmeniä. Operaatio on tästedes entistäkin vaikeampi, viranomaiset sanovat.

Barroso ja Malmström käyvät Lampedusassa

Torstaisen turman uhrit olivat pääasiassa Eritreasta ja Somaliasta, mutta myös Syyrian sodan takia yhä enemmän turvapaikanhakijoita pyrkii Välimeren yli Eurooppaan.

EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso käy Lampedusassa tutustumassa kriisitilanteeseen Italian pääministerin Enrico Lettan kutsumana.

Letta on esittänyt pikaista järjestelmää, joka auttaisi tunnistamaan vaarallista matkaa yrittävät alukset ja pelastamaan niiden matkustajat. Lampedusan turma ei ole pysäyttänyt uusia yrittäjiä. Syracusaan Sisiliaan rantautui maanantaina alus, jossa oli 350 syyrialaista pakolaista.

Barroson seurassa Lampedusaan matkustaa myös EU:n sisäasiain komissaari Cecilia Malmström. Hän panotti tiistaina, että EU:n on kiireellisesti lisättävä partiointia Välimerellä, jotta uudet tragediat estettäisiin.

Letta haluaa puhua komission edustajille myös EU-politiikasta, jonka perusteella tulijoista aiheutuvat kulut kasautuvat Välimeren rantavaltioille sen sijaan, että ne jaettaisiin EU-maiden kesken.

Lähteet: Reuters, AFP