Hyppää sisältöön

Ruotsalaistutkimus: Isät sairastavat synnytyksen jälkeistä masennusta jopa yhtä paljon kuin äidit

Myös Tanskassa on tutkittu isien masennusta vauvan syntymän jälkeen. Niissä sairastuneiden määrä oli kuitenkin puolet pienempi. Suomen Väestöliitossa ja THL:ssäkin isien masennus tunnistetaan.

Kuva: Yle

Ruotsalaistutkimuksen mukaan isät kärsivät synnytyksen jälkeisestä masennuksesta jopa yhtä suuressa määrin kuin äidit. Solnan Karoliinisen instituutin tutkijoiden mukaan 15 prosenttia Tukholman läänissä asuvista isistä kärsii masennuksesta vauvan synnyttyä, Ruotsin Radio (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksella yllätytään, että ruotsalaisista niin suuri määrä olisi masentuneita synnytyksen jälkeen. Ringhospitaletissa Tanskassa (siirryt toiseen palveluun) tehdyssä tutkimuksessa masentuneita isiä todettiin puolet vähemmän.

Väestöliitossa ruotsalaistutkimuksen lukuja pidetään puolestaan realistisina.

Karoliinisen instituutin ja Tukholman maakäräjien kyselytutkimukseen on vastannut 3600 isäksi tullutta miestä. Mikäli määrät ovat yhtä suuria koko maassa, ne vastaavat äitien synnytyksen jälkeisiä masennuslukuja.

Suomessakin isien masennus tiedostetaan

THL:n parin vuoden takaisessa lastenneuvolakäsikirjassa kirjoitetaan, että Suomessa on alettu ymmärtää myös isän voivan kärsiä masennuksesta vauvan syntymän jälkeen.

– Luulen, että se on tulollansa. Mutta jos ajattelen suomalaista neuvolakulttuuria, niin se on aina ollut hyvin äitipainotteinen, tutkmusprofessori Tytti Solantaus THL:stä sanoo.

Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa on samaa mieltä.

– Moni mies sanoo, että aina on nainen vastassa työntekijänä, Oulasmaa kertoo.

Hän pitää tärkeänä, että neuvoloiden henkilökunta miehistyisi.

"Äiti voi rientää rintoinensa paikalle"

Väestöliiton (siirryt toiseen palveluun) kirjoitelmakokoelmassa ehdotetaan, että isän tunteet liittyvät usein parisuhteeseen, äidin tunteet kohdistuvat lapseen. Isät eivät myöskään koe saavansa tukea vanhemmuutensa.

– Nainen on ihan eri tilassa fyysisestikin. Hän on kokenut raskauden aiheuttamat muutokset kropassaan. Mies joutuu tulkitsemaan naisen mielialoja ja muuttunutta kehoa, perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa huomauttaa.

– Äidillä on yhdeksän kuukauden etumatka.

THL:ssä uskotaan, että syyt äidin ja isän kokemaan raskauden jälkeen masennukseen voivat olla erilaisia. Syitä on ilmeisesti tutkittu kuitenkin vain vähän.

– Vanhemmuuden sosiaalinen merkitys äidille ja isälle on erilainen. Äiti voi rientää rintoinensa paikalle, kun vauva itkee, ja isä ei voi sitä tehdä, tutkimusprofessori Tytti Solantaus THL:stä uskoo.

Neuvolassa masennukseen liittyvä lomake

Suomessa lasten- ja äitiysneuvoloissa on pari vuoden ajan ollut tarjolla synnytyksen jälkeistä masennusta käsittelevä lomakekysely.

– Se iso kysymys on, että mitä sitten tehdään? Kuka sen arvioi? tutkimusprofessori Tytti Solantaus huomauttaa.

Hänen mielestään kyselylomake tarjoaa vain avauksen teemaan, eikä sen pisteytys ei välttämättä osoita masennusta tai sulje sitä pois. Tarvittaisiin myös keskustelu tai haastattelu asiasta.

Hän korostaa, että myös aikuisten psyykkisissä palveluissa pitäisi aina muistaa kysyä, onko asiakkaalla lapsia.