Ilomantsista rahdataan glögiä Saksan joulumarkkinoille

Ilomantsilainen viinitila vie rekkalasteittain glögiä saksalaisten joulutoreille. Marjoista tehtävä glögi on erikoisuus rypäleviineihin tottuneiden saksalaisten huulilla.

Kotimaa
Harri Turunen ja Timo Kettunen pakkavat Saksaan matkaavaa glögiä steriiliin tuhannen litran pussiin.
Heikki Haapalainen / Yle

Kun syksyisenä päivänä astuu sisään Hermannin viinitilan myymälään, sisällä tuoksuu joulu. Myymälän takana olevissa tuotantotiloissa tehdään ja pakataan glögiä, jonka mausteet tuoksuvat voimakkaasti.

- Teemme glögin tilan omista raaka-aineista. Perusraaka-aine on mustaviinimarja. Lisäksi normaalit glögimausteet, joista valtaosa on tuontitavaraa, ihan perinteisiä glögimausteita. Glögi on maultaan perinteistä, perusmaulla mennään ja se on uponnut ihmisiin, toimitusjohtaja Harri Turunen kertoo.

Juuri raaka-aineessa piilee juju, joka ilomantsilaisessa glögissä viehättää saksalaisten makunystyröitä.

Saksan joulumarkkinoilla on perinteisesti ollut glühweinia, joka on rypäleistä tehtyä. Tämä marjaglögi on erikoisuus.

Harri Turunen

- Saksan joulumarkkinoilla on perinteisesti ollut glühweinia, joka on rypäleistä tehtyä. Tämä marjaglögi on erikoisuus sillä rintamalla, Turunen kuvailee.

Osa juomasta on alkoholipitoisuudeltaan 4,7-prosenttista ja osa alkoholitonta. Hermannin viinitila tekee yhdessä Valamon luostarin kanssa tänä vuonna yli 50 000 litraa glögiä, jota viedään Suomen lisäksi Saksan joulutoreille.

- Meilllä on hyviä yhteistyökumppaneita. Nyt glögiä on myynnissä kolmella joulutorilla, mutta on tarkoitus laajentaa kauppaa kumppaneiden kautta, Turunen suunnittelee.

Useammassa rekkalastissa lähtee matkaan tuhannen litran säkkejä, joista juoma pakataan Saksassa pienempiin astioihin torimyyntiä varten.