1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Enot hilaavat uppoavan nuoren takaisin pinnalle

Nuorten kanssa työtä tekevät kiittelevät "enoja" eli etsivää nuorisotyötä hyvistä tuloksista. Eno taas toivoo nuorille lisää paikkoja, joihin on helppo mennä, ja lisää tilaisuuksia tulla kuulluksi. Elämää ei voi pakottaa, vaan sille on löydettävä mielekäs suunta ja sisältö. Siinä eno voi olla arvokas juttelukaveri ja auttaja.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Kun Hämeenlinnassa lähti kyselemään, kenellä on hyvä tuntuma nuorten syrjäytymiseen, moni sanoi että ottakaa yhteys enoihin, etsivään nuorisotyöhön. He löytävät ja tapaavat niitä nuoria, jotka ovat putoamassa yhteiskunnan menosta, ovat vaikkapa vailla työtä, opiskelupaikkaa tai mielekästä tekemistä.

Enot voivat muunmuassa neuvoa palveluviidakossa oikeiden palvelujen äärelle, auttaa opinto- ja työpaikanhakuasioissa, neuvoa miten saada raha-asioita järjestykseen tai olla jutteluapuna kun elämä tuntuu törmäävän seinään. Nuorisotyön mottoina voisivat hyvin olla vaikka oikea apu oikeaan aikaan tai syrjäytyminen on joskus pienestä kiinni.

Eno auttaa solujen avaamisessa

- Etsivä nuorisotyö on paljon sitä, että nuorille soitellaan. Yhteystietoja saadaan erilaisilta yhteistyökumppaneilta, kuten sosiaalitoimelta tai oppilaitoksilta. Soitetaan nuorelle, että mitäs touhuat, mitä kuuluu, kiinnostaisiko tavata, käydäänkö kahvilla. Nuorten kanssa tehdään yksilöllistä työtä, selittää hämeenlinnalainen eno Marjo Hämäläinen.

Kun syntyy huoli nuoren tulevaisuudesta, on lain mukaan oikeus antaa meille yhteystiedot.

Marjo Hämäläinen

- Meille voi tulla vinkki, jos on ammattikouluista on paljon poissaoloja. Jos on erotettu tai eronnut niin käydään keskusteluja siitä jatkuuko opinnot. Kun syntyy huoli nuoren tulevaisuudesta, on meille lain mukaan oikeus antaa yhteystiedot.

- Me emme anna nuorelle suuntaa, vaan se täytyy tulla nuorelta itseltään, toimintahan on nuorille vapaehtoista. Keskustelun auettua saattaa tapahtua paljonkin, joskus hänelle löytyy asunto ja elämä lähtee rullaamaan.

Mikä nuoren syrjäyttää?

- Nuoren elämä on usein hektistä ja monen asian summa. Joskus vain ei opiskelu kiinnosta, eikä löydy omaa alaa. Vapaa-ajalla kiinnostavat väärät asiat ja jäädään pois koulusta. Silloin se onkin menoa.

- Minusta palvelujen rakenne on syrjäyttävä. Niitä on niin paljon eikä tiedetä mistä niitä hakee. Nuori saattaa ratkaista asian niin, ettei hän hae mitään. Palvelujen pitäisi olla selkeitä ja hyvin kasassa. Yksi asia on tietenkin talous. Kun tiedetään että ei ole työpaikkoja, nuoren on hankala edes etsiä niitä.

Onko meillä joukko kadotettuja ja näkymättömiä?

- On toki. Joukko, mistä olen huolissani, ovat monet nuoret jotka ovat vain kotona. Heillä ei ole kontakteja ulospäin, ei tavata vanhempia eikä ole ystäviä. Ollaan omien seinien sisällä. Saatetaan juuttua vain nettimaailmaan. Heitä tuntuu olevan paljon.

- Tärkeää on löytää heille mielekästä ja mielenkiintoista tekemistä. Vaikka ei löydy työpaikkaa, on vaihtoehtoina työpajoja, työkokeilu ja muuta. Heille on mahdollisuus löytää kivaakin tekemistä.

- Matalan kynnyksen paikkoja pitäisi nuorille olla enemmän, että nuoret tulisivat helpommin kuulluiksi. Toivoisin, että paikkoja olisi nykyistä enemmän ja toiminta saataisiin laajalti juurrutetuksi. Etenkin haluaisin nuorille tilaisuuksia tulla kuulluksi, miettii Marjo Hämäläinen.