Vakuutuslääkäreiden sidonnaisuuksista väännetään: "Tässä on pukki kaalimaan päällä -meininki"

Oikeusministeriö kertoo saaneensa kansanedustaja Kaj Turusen (ps.) tekemän kirjallisen kysymyksen koskien vakuutuslääkäreiden toimintaa ja sidonnaisuuksien ilmoittamista.

Kotimaa
Kaj Turunen.
Kaj Turunen.Yle

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen on jättänyt alkuviikosta kirjallisen kysymyksen oikeusministerille vakuutuslääkäreiden toiminnasta ja sidonnaisuuksien ilmoittamisesta.

Turunen haluaa kuulla oikeusministerin kannan sille, pitäisikö vakuutusyhtiöissä työskentelevän vakuutuslääkärin julkistaa sidonnaisuutensa tehdessään muuta työtä. Hän ihmettelee, eivätkö vakuutuslääkärit ole esteellisiä tekemään pakollisten vakuutusten korvauspäätöksiä silloin, kun sama lääkäri omistaa vakuutusyhtiön osakkeita.

- Vakuutuslääkärit toimivat anonyymina. Ei tiedetä, kuka henkilö on päätöksen tehnyt, saati perusteita tai sidonnaisuuksia. Vaarana on, että vakuutuslääkärit tekevät päätöksiä siltä pohjalta, että ne hyödyttävät vakuutusyhtiötä enemmän kuin, että otettaisiin tosiasialliset perusteet huomioon.

- On tapauksia, joissa selkeästi työkyvytön ihminen ja kuusi hoitavaa lääkäriä on todennut työkyvyttömyyden. Sitten vakuutuslääkäri tapaamatta potilasta antaa kuitenkin hylkypäätöksen työkyvyttömyydestä.

- Tässä on "pukki kaalimaan päällä" -meininki. Vakuutusyhtiön sijoittajana ja omistajana voi olla lääkäri, joka tekee päätöksiä. Tämä on mielestäni iso ongelma, Turunen kertoo.

Asiaa käsitellään ministeriössä

Vakuutuslääkäreiden julkisuus- ja sidonnaisuusasioista on käyty pitkään vääntöä. Asiaa puitiin esimerkiksi vuonna 2012 Helsingin hallinto-oikeudessa, jolloin napit vastakkain olivat vakuutusongelmaisten asioita ajanut liitto sekä useat vakuutusyhtiöt.

Tuolloin vakuutuslääkäreiden nimet katsottiin julkiseksi tiedoksi, koska lääkärit käyttävät päätöksissään julkista valtaa. Useat vakuutusyhtiöt valittivat asiasta sittemmin korkeampaan hallinto-oikeuteen.

- Lääkärien tietojen salaamisessa on varmasti taustalla myös turvallisuusasiat. Samalla, jos näitä päätöksiä tehdään oikeudenmukaisesti ja rehellisesti ja lääketieteelliseltä pohjalta, niin en näe mitään syytä, miksi tiedot pitäisi salata, Turunen tuumaa.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön nimittämä työryhmä käsittelee asiaa. Tarkoituksena olisi parantaa vakuutuslääkäreiden toiminnan läpinäkyvyyttä ja potilaan asemaa. Työ saadaan päätökseen vuoden lopulla.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) ei halua ottaa kantaa asian tiimoilta, ennen kuin työryhmä on käsitellyt asian kokonaan. Saman kannan ottavat myös useat työryhmän jäsenet.

- Työryhmä tekee vastaa asian käsiteltyään päätöksen onko lakiin tehtävä muutoksia vai ei, Risikko kertoo.