Veneilijän mieli on jo ensi kesässä

Vaasassa nostetaan veneitä talviteloille haikein mielin. Takana on pitkä kausi, joka on tarjonnut korkeasta polttoainehinnasta huolimatta elämyksiä vesillä liikkujille. Veneilyssä katseet on suunnattu jo tulevaan kauteen.

Kotimaa
Veneilykausi on ohitse
Hans-Mikael Holmgren / Yle

Tänä vuonna veneilykausi on ollut melko pitkä. Kautta saatiin aloitella hyvissä ajoin keväällä ja edelleenkin sää mahdollistaisi veneilyn, vaikka moni vene onkin jo nostettu talviteloille.

– Koko kesän oli hyvät säät. Oli pitkä ja hyvä kausi, sanoo Vaasan Moottorivenekerhon kommodori Kim Byholm.

Byholm nosti oman veneensä maihin viikko sitten ja meneillään ovat nyt sen huoltotyöt. Odotukset tulevasta veneilykaudesta ovat käynnistyneet.

– Me ollaan vähän heitetty huulta, että kevät on tulossa. Kun talvipeite laitetaan päälle, niin sitten seuraavanahan on kevät ja odotetaan uutta veneilykautta, Byholm naurahtaa.

Kolme venekerhoa sulassa sovussa

Vaskiluodossa on sulassa sovussa kolmen eri venekerhon veneitä omistajineen. Seglis, Vaasan Moottorivenekerho ja Merenkyntäjät päättelevät nyt kautta, mutta haasteita riittää talvenkin ajaksi. Vaasan kaupungin kanssa solmitut vuokrasopimukset umpeutuvat vuoden loppuun mennessä ja neuvottelut sopimusten uudistamisista aloitetaan piakkoin.

Kaikilla kolmella venekerholla on Vaskiluodossa omat laiturit, palvelut ja vuokrasopimukset. Vaasan Moottorivenekerho investoi tänä kesänä uuteen betonilaituriin ja pienlaituriin, joista ensimmäisen kustannukset kohosivat suuriksi.

– Tarjoamme tälläisiä kokonaispalveluita kuten laituripalvelut, vartiointia ja että autoille on pysäköinnit. Sen, että alueet pysyy kunnossa ja on turvallista pitää veneitä täällä. Ja se vaatii aika paljon rahaa ja panostusta ja on aika suuri haaste, kun me vastaamme investoinneista itse, Kim Byholm toteaa.

Veneilijöiden kukkarossa tuntuu Byholmin mukaan myös polttoaineen kohonnut hinta.

– Verotushan muuttui muutama vuosi sitten ja me ajamme nykyään samoilla polttoaineilla kuin autot. Ja kun tiedämme että hinnat ovat nousseet, niin kyllähän veneilijät ovat ottaneet sen huomioon, että tankkaaminen maksaa aika paljon. Kyllä sen huomioi niin, ettei ajeta turhaan.