Salmiakkiyskänlääke tepsii kuin mikä hyvänsä neste

Apteekissa myydään yskänlääkettä, jonka vaikuttava ainesosa on salmiakki. Salmiakin tehosta yskän hillitsijänä ei ole tieteellistä näyttöä.

terveys
yskänlääke
Ludovic Di Orio / Goodshoot.com

Lapsille ja raskaana oleville suositellaan hyvin mietoja yskänlääkkeitä. Yksi lapsiperheiden suosimista lääkkeistä on lakritsinmakuinen liuos, jonka vaikuttava aine on tuoteselosteen mukaan ammoniumkloridi eli salmiakki.

Yskänlääke tuntuu maistuvan lapsille, ja keskellä yötä pienikin helpotus on tervetullut. Mutta auttaako karkiksi mielletty salmiakki todella yskän oireisiin?

- Tieteellinen näyttö salmiakin tehosta ärsytysyskän hillitsijänä on puutteellinen. Käsitykset siitä, onko salmiakkia järkevää käyttää yskän oireiden hillitsemiseen, ovat ristiriitaisia, sanoo farmaseutti Virve Sihvola Kansallisesta lääkeinformaatiokeskuksesta.

Sihvolan mukaan tieteellinen, pitävä näyttö puuttuu, mutta salmiakilla uskotaan olevan lähinnä limaa irrottava vaikutus.

Toisaalta ärsytysyskää voi hillitä minkä tahansa nestemäisen aineen juominen.

Virve Sihvola

- Toisaalta ärsytysyskää voi hillitä minkä tahansa nestemäisen aineen juominen. Vaikka lämmin mehu voi hillitä tilapäisesti yskän ärsytystä. Kyllä siinä tietysti lumevaikutustakin voi olla,Sihvola arvioi.

Vedetään mutkia vielä suoremmiksi. Jos ei tykkää yskänlääkkeestä, voiko yhtä hyvin syödä salmiakkikarkkeja?

- Yskänlääkkeessä toki on muitakin ainesosia kuin pelkästään se salmiakki. Siinä on voitelevia ainesosia, jotka levittäytyvät kurkun limakalvolle. Siinä mielessä karkin syöminen ei ole täysin sama kuin yskänlääkkeen ottaminen, farmaseutti Virve Sihvola vertaa.

- Toisaalta jos tykkää salmiakista, ja kun pidetään mielessä, että yskänlääkkeen tehokin on kyseenalainen, salmiakkikin voi tietysti helpottaa sellaista tilapäistä yskänärsytystä.