Muinainen taatelipalmu herätettiin siemenestä henkiin

Saviruukussa 2 000 vuotta nukkunut siemen kasvoi palmuksi. Tutkija haluaisi risteyttää sen nykypalmujen kanssa.

tiede

Arkeologisissa kaivauksissa Israelissa löytynyt kahden tuhannen vuoden takainen siemenkätkö on tuottanut elinkelvon taatelipalmun. Metusalem-nimen saanut palmu on varttumassa komeaksi nuoreksi puuksi, sanoo siemenen kylvänyt tutkija Elaine Solowey.

Siemenillä täytetty saviruukku löytyi Masadan vuorilinnoituksen raunioista vuonna 1973 ja jäi vuosikymmeniksi telavivilaisen Bar-Ilanin yliopiston varastoon. Vuonna 2005 Solowey sai muutaman siemenen kokeillakseen, voisivatko ne todella olla vielä elossa.

– Kun kysyin, voisinko kokeilla, minulle vastattiin, että olin järjiltäni, mutta sain silti kolme siementä. Lootuksia oli saatu kasvamaan tuhannen vuoden ikäisistä siemenistä, ja minulle välähti, ettei kukaan ollut kokeillut samaa taateleilla. Kannatti yrittää – ja se palkittiin, Solowey kertoo.

Kukkapurkkiin istutettu siemen alkoi pian työntää versoa. Solowey piti sitä pari vuotta eristyksissä, suojassa tämän päivän kasvitaudeilta. Toissa vuonna taimi oli kyllin suuri tuottaakseen ensimmäisen kukkansa.

Kukka ei vaikuttanut mitenkään erilaiselta kuin tämän päivän Lähi-idässä kasvavissa taatelipalmuissa. Tarkkaan katsottuna löytyy kuitenkin ero: kolmas terälehti on poikkeuksellisen pitkä.

Solowey ja hänen työtoverinsa toivovat pystyvänsä risteyttämään muinaisen palmun nykyisten lajien kanssa. Tämän päivän Israelissa kasvavat taatelipalmut eivät ole Metusalemin suvusta, vaan muualta Lähi-idästä, etenkin Irakista.

Palmun uusimmista vaiheista kertoo Popular Archeology -lehti. Aiemmin siitä on kertonut muun muassa Haaretz-lehti, joka raportoi vuonna 2007, että siemenien ikä oli vahvistunut radiohiiliajoituksessa.