Veneilijän haaveissa siintää jo tuleva suvi

Kemin sisäsatamassa purjeveneet on nostettu rannalle ruskan värittämien puiden keskelle. Kausi on takana ja veneilijän katse on jo kohdistettu tulevaan kesään.

Kotimaa
Kommodori Matti Alapiessa
Jarno Tiihonen / Yle

Syksy on koittanut ja purjehduskausi alkaa olla takana, ainakin Perämeren pohjukassa.

- Veneet nostetaan vesiltä, pohjat puhdistetaan ja jos on sisämoottori, niin sinne ajetaan jäähdytysnesteet. Lisäksi aletaan tyhjentää veneitä ja nostetaan pressu päälle. Toki aletaan myös seuraavaa kesää suunnitella ja haaveilla, kuvaa Kemin Purjehdusseuran kommodori Matti Ylipiessa.

Pohjoisen kesässä on ensi kautena luvassa pari isompaa tapahtumaa.

- Luulajassa on ensi kesänä Pohjanlahden regatta. Sitten Kemin Työväen Pursiseuralla on 50-vuotisjuhlat. He varmaan järjestävät juhlaregatan, Ylipiessa otaksuu.

Veneilijän talvi menee jäitä poltellessa.

- Mitä puutarhuri talvella tekee, Ylipiessa vertaa.

Ruotsalaiset löytäneet Kemin

Ruotsalaiset veneilijät ovat löytäneet Kemin vierasvenesataman. Ylipiessa kertoo, että tänä vuonna joka viides vieraileva vene oli Ruotsista. Hänen mukaansa Kemissä järjestetyt eskaaderit ovat tehneet aluetta tutuksi ruotsalaisille. Kehitystä on edistänyt myös se, että Suomen ja Ruotsin merikartat tehdään nykyään samalla värityksellä ja koordinaattijärjestelmällä.

Kemissä vieraili viime kesänä noin 140 venettä, joista suurin osa oli suomalaisia. Kaukaisimmat vieraat tulivat Hollannista.

Lämmin kesä vilkastutti rannan

Mennyt kesä oli Kemissäkin harvinaisen lämmin eikä sadepäiviäkään kertynyt pahemmin.

- Rannalla on ollut enemmän toimintaa verrattuna varsinkin edelliseen kesään, joka oli kolea, Ylipiessa sanoo.

Vierailijoiden määrään lämpöaalto ei kuitenkaan vaikuttanut. Vierasveneitä kävi Kemissä saman verran kuin edellisenä kesänä.

- Vierailijat suunnittelevat reissunsa pidemmällä tähtäimellä. Jos lämpimiä kesiä olisi muutama peräkkäin, niin se näkyisi vierailijoiden määrässä, Ylipiessa arvelee.