1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kahvia kaupittelevasta firmasta esitutkintapyyntö - Poliisihallitus epäilee pyramidipeliä

Poliisihallitus jättää esitutkintatutkintapyynnön Keskusrikospoliisille muun muassa kahvia ja terveysöljyjä myyvästä yrityksestä. Arpajaishallintopäällikkö epäilee toiminnan olevan pyramidipeliä.

Kotimaan uutiset
Kahvia ja rahaa.
Janne Ahjopalo / Yle

Poliisihallitus on valmistellut esitutkintapyyntöä kesän ja alkusyksyn ajan verkostomarkkinointiyritys Zinzinosta. Ruotsalainen yritys myy muun muassa kahvikoneita, kahvia ja ravintoöljyjä. Arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho kertoo, että tutkintapyyntö lähtenee tiistain aikana Keskusrikospoliisille.

- Meillä on syytä epäillä, että kysymyksessä olisi rahankeräyslaissa kielletty ja rangaistavaksi säädetty pyramidipeli. Tämän asian selvittäminen vaatii esitutkinnan käynnistämisen, sanoo Laiho.

- Näyttää sieltä, että tämä ilmiö on levinnyt laajalle alueelle ympäri Suomea. Näihin sitoutuu helposti tuhansia ihmisiä. Ei tarvita kummallisia ennustajan lahjoja sanomaan, ettei se esitutkinta ihan käden käänteessä valmistu, arvioi Laiho.

Keskusrikospoliisin asianomainen tutkinnanjohtaja päättää käynnistetäänkö esitutkinta.

Näyttää sieltä, että tämä ilmiö on levinnyt laajalle alueelle ympäri Suomea.

Jouni Laiho

Uusi jälleenmyyjiä houkutellaan mukaan suurilla tuloilla. Myyjät hankkivat itselleen tuotepaketin, jonka arvo on muutamista sadoista euroista yli tuhanteen euroon. Myyjät kertovat hankkivansa alalinjalaisia. Jälleenmyyjien tulot riippuvat alalinjalaisten määrästä, sillä heidän tekemästään työstä saa provisiota. Lisäksi uusien jälleenmyyjien kouluttamisesta saa kertakorvauksen.

Yle Pohjois-Karjala kertoi kesällä, että Zinzino toimii aktiivisesti Pohjois-Karjalassa. Yhteydenottojen perusteella värvääminen on jatkunut syksyllä jopa entistä kiivaampana.

Lue seuraavaksi