1. yle.fi
  2. Uutiset

Higgs sai odotetusti fysiikan Nobel-palkinnon

Peter Higgs jakaa palkinnon François Englertin kanssa. Heidän 49 vuoden takainen teoriansa maailmankaikkeuden rakennuspalikasta osoittautui todeksi viime vuonna. Alkeishiukkasen löytymistä on kutsuttu yhdeksi ihmiskunnan suurimmista tieteellisistä keksinnöistä.

Ulkomaat
Peter Higgs.
Brittifyysikko Peter Higgs poseerasi kuvaajille Edinburghissa heinäkuussa 2012.Graham Stuart / AFP

Brittiläinen fyysikko Peter Higgs ja hänen belgialainen työtoverinsa François Englert ovat saaneet odotetusti Ruotsin tiedeakatemian myöntämän Nobelin fysiikanpalkinnon hiukkasteoriastaan. 49 vuoden takainen teoria maailmankaikkeuden rakennuspalikasta osoittautui todeksi viime vuonna.

Higgsin, Englertin ja nyt jo edesmenneen Robert Broutin sekä kolmen muun fyysikkokollegan 1960-luvulla esittämää oletusta testannut tutkijaryhmä todisti viime vuonna hiukkaskiihdytinkokeilla, että kauan etsitty maailmankaikkeuden rakennuspalikka on olemassa.

Higgsin bosoni on alkeishiukkanen, joka selittää, miksi kaikella aineella - galaksilla, maapallolla ja myös ihmisellä - on massa. Alkeishiukkasen löytymistä on kutsuttu yhdeksi ihmiskunnan suurimmista tieteellisistä keksinnöistä.

– Tämän vuoden palkinto myönnetään pienestä asiasta, jolla on valtava merkitys, sanoi Ruotsin akatemian sihteeri Staffan Normark julistaessaan voittajat.

Cernissä riemuittiin, Higgs meni piiloon

Ujoksi tiedetty ja sairastellut 84-vuotias Higgs pakeni mediamylläkkää arvatessaan, että haastattelupyyntöjä alkaisi sataa, kun tieto palkinnosta tulisi julki.

Edinburghin yliopisto on kuitenkin julkaissut emeritusoprofessorinsa kirjallisen lausunnon, jonka mukaan Higgs on palkinnosta ikionnellinen. Lausunnossaan hän myös onnittelee kaikkia, joilla on ollut osuutta alkeishiukkasen olemassaolon todistamiseen.

80-vuotias Englert kiitti omasta puolestaan puhelussa, joka kuultiin palkinnon julkistamistilaisuudessa Tukholmassa. Hän vitsaili luulleensa palkinnon menneen sivu suun, kun julkistamistilaisuutta poikkeuksellisesti lykättiin yli tunti.

Palkinnosta on riemuittu myös Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa Cernissä, jossa Broutin-Englertin-Higgsin-Guralnikin-Hagenin-Kibblen mekanismin – kuten Higgsin bosonin taustalla olevan teorian koko nimi kuuluu – todistettiin olevan olemassa.

Cernin johtaja Rolf Heuer sanoi hiukkasen löytymisen huipentaneen vuosikymmenien älylliset ponnistelut, joihin monet ihmiset eri puolella maailmaa ovat osallistuneet.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi