Kokkiopiskelijat kannustavat silakan syöntiin

Silakka ui yhä harvemmin suomalaisten ruokapöytiin. Sitä syödään enää muutama sata grammaa henkeä kohti vuodessa. Silakan käyttöä edistetään kokkiopiskelijoiden kehittämillä ja valmistamilla uusilla kalaruuilla Helsingin perinteisillä silakkamarkkinoilla.

Kotimaa
Ravintolakoulu Perhon opiskelijat
Ravintolakoulu Perhon opiskelijat kokoamassa ruoka-annoksia.Yle

Silakkapyörykät maistuivat espoolaisperheen lapsukaisille Ravintolakoulu Perhon ja Stadin ammattiopiston telttaravintolassa silakkamarkkinoilla. Äiti kuitenkin lusikoi tattirisottoa.

- Joskus harvemmin tulee silakkapihvejä tehtyä, Elina Jääoja-Virtanen sanoo.

Miksei useammin?

- En tiedä. Ei niitä ole vaan tullut tehtyä kauhean usein.

Epäsuosioon useita syitä

Vaikka yhä harvempi valitsee lautaselleen silakkaa, löytyy vielä sen ystäviäkin, kuten helsinkiläinen Jorma Kallio.

- Tämä on tämmöinen silakkaruoka tuosta, mikähän sen tarkempi nimi mahtoi ollakaan, tämä maistuu oikein hyvälle. On kiva syödä.

Jotkut syyttävät silakan epäsuosiosta koulua, jossa sitä on tuputettu kyllästymiseen asti.

- Ja sitten kun on tullut sitä, että meressä on niin paljon kaikkia myrkkyjä, niin ihmiset eivät sitten vain uskalla syödä kalaa. He luulevat että niihin tulee hirveästi lyijyä ja tämmöisiä vaarallisia aineita, Ravintolakoulu Perhon kokkiopiskelija Lilly Thomander pohtii.

Silakasta saa monenlaista

Ravintolakoulu Perhon ja Stadin ammattiopiston kokkiopiskelijat löivät viisaat päänsä yhteen Helsingin sataman kutsumina ja kehittivät uusia silakkaruokia.

- Oli se aika kiehtovaa. Ihan kivaa oli, sai laittaa vähän itseään mukaan niihin resepteihin. Ettei vaan ottanut kirjoista sitä samaa vanhaa, vaan sai itse keksiä uusia komponentteja, Lilly Thomander kertoo.

Uudet ruokareseptit ovat olleet opiskelijoille oppimista ja samalla niiden toivotaan lisäävän kalan käyttöä.

- Kuitenkin silakastakin voi tehdä paljon erilaista. Kun vähän yhdistää vaikka haukea, saa tehtyä burgeripihvejä ja niin edelleen. Ei tule ehkä kotikeittiössä ajateltua niin pitkälle, opiskelija Vesa Vuori Stadin ammattiopistosta arvelee.

Ruuat ovat yksinkertaisia ja helppoja valmistaa kotonakin. Kiinnostuneille luvataan jopa resepti mukaan.

- Varmaan saa jos pyytää, Lilly Thomander naurahtaa.