1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Syyhypunkkiepidemia leviää Turun lukioissa

Useissa Turun lukioissa ja ammattioppilaitoksissa jyllää syyhypunkkiepidemia. Syyhypunkki aiheuttaa kovaa kutinaa ja se leviää helposti nuorten parissa.

Kuva: Yle

Syyhypunkki on tänä syksynä levinnyt poikkeuksellisen nopeasti koulusta toiseen. Tyypillinen potilas alkaa raapia itseään. Kutina alkaa noin kuukauden kuluttua tartunnasta.

- En tiedä, miksi juuri tänä syksynä syyhypunkki on levinnyt ärhäkästi koulusta toiseen, sanoo Turun kaupungin ehkäisevän terveydenhuollon johtaja Pirjo-Riitta Liuksila.

- Mikäli nuori epäilee saaneensa syyhypunkin, niin siitä on hyvä kertoa heti kouluterveydenhoitajalle. Hän antaa ohjeita, miten siitä pääsee eroon.

Liuksila kehottaa nuoria myös kertomaan syyhypunkkiepäilystä heti kotona, jotta perheessä voitaisiiin aloittaa tarvittavat hoitotoimet.

Sietämätön kutina

Syyhyn aiheuttaja on noin 0,4 mm:n pituinen syyhypunkki. Syyhypunkkinaaras kaivaa ihon pintaan 2-15 mm pitkän käytävän, johon se munii. Kehitys munasta sukukypsäksi syyhypunkiksi kestää noin kaksi viikkoa.

Syyhy tarttuu ihokontaktissa. Punkkipopulaation kasvaessa oireet ilmaantuvat. Oireena on sietämätön kutina, joka vaivaa erityisesti iltaisin ja öisin. Moni raapii ihonsa verille ennenkuin kutinan syy löytyy.

- Epidemia voi kestää pitkään, vaikka jouluun asti. Toivotaan, että päästäisiin helpommalla ja epidemia hellittäisi nopeammin.

Liuksilan mukaan syyhypunkki ei sinällään ole vaarallinen, vaan ainoastaan hyvin kiusallinen.

- Allergiset voivat saada vakavampia oireita.

Syyhypunkki aiheuttaa järkyttävän pyykkirallin

Vaikka vain yhdellä perheenjäsenellä olisi oireita, on kaikki perheenjäsenet hoidettava yhtä aikaa. Syyhypunkki aiheuttaa tartunnan saajan kotona valtavan mylläkän. Vuodevatteita, pyyhkeitä ja käyttövaatteita on ohjeiden mukaan pestävä 30 minuutin ajan kuumassa vedessä. Vettä kestämättömiä vaatteita pitäisi säilyttää suljetuissa muovipusseissa pari viikkoa.

Syyhyn hoitoon käytetään permetriiniä sisältävää voidetta. Lääkevoiteen hinta voi tuntua kovalta perheessä, jossa on monta jäsentä.

- Perheen vanhin lapsi sairastui syyhyn ja jouduimme lääkitsemään koko perheen. Lääkkeen hinnaksi viidelle ihmiselle tuli noin 125 euroa. Lisäksi syyhystä oirehtinut nuori joutuu vielä uusintakäsittelyyn, kertoo turkulainen perheenäiti Sari Toivonen.

Hoitojen jälkeenkin syyhytartunnan aiheuttama ihottuma voi vielä kutista jopa 2-3 viikkoa.