Meänmaalle juhlapäivä ja lipulle mallisuoja

Ruotsin Akatemia on päättänyt, että Ruotsin almanakkaan tulee oma merkkipäivä tornionlaakson meänkielisille vuodesta 2015 alkaen. Ruotsin tornionlaaksolaisten valtakunnallinen keskusjärjestö STR-T hakee myös mallisuojaa sini-kelta-valkoiselle Meänmaan lipulle.

Kotimaa
Meänmaan lippu eli Tornionlaakson meänmaalaisten lippu
Meänmaan lippu (meänkielellä Meänmaan flaku) on Tornionlaakson meänmaalaisten lippuWikipedia

Ruotsin almanakkaan tulee oma merkkipäivä tornionlaakson meänkielisille. Ruotsin tornionlaaksolaisten valtakunnallinen keskusjärjestö STR-T päätti kesällä, että se alkaa viettää juhlapäivää 15. heinäkuuta.

Nyt Ruotsin Akatemia on päättänyt, että juhlapäivä tulee myös ruotsalaisiin almanakkoihin vuodesta 2015 alkaen.

Lipulle "myösterisuoja"

STR-T on päättänyt myös, että se hakee "myösterisuojaa" eli mallisuojaa kolmiväriselle Meänmaan lipulle, jonka on suunnitellut Herbert Wirlöf. Hänen mukaansa lipun värit kuvaavat kesänsinistä taivasta, keltaista aurinkoa ja talvivalkeata maata.

– Mie uskon ette soon tärkeätä ette meänkieliset nyt saavat yhtheisen flaun, sympoolin, jonka alle kokkointua ja mie uskon ette tämä kehottaaa tornionlaaksolaisia koko maassa minuriteettinä, sanoi STR-T: n puheenjohtaja Tore Hjort METavisille.

– Vain hunteerinkit yhtheistä merkkipäivää tornionlaaksolaisille ja kveeneile antaa mulle iloa ja sielunrauhaa, sanoo Meänmaan Bengt Pohjanen.