Hyppää sisältöön

Myös suomalaiset mukana Cernin Higgsin hiukkastutkimuksissa

Peter Higgs ja François Englert jakavat Nobelin fysiikan palkinnon. Higgsin 49 vuoden takainen teoria maailmankaikkeuden rakennuspalikasta osoittautui todeksi viime vuonna. Myös suomalaiset ovat mukana Euroopan ydintutkimusjärjestön Cernin hiukkastutkimuksissa

Valokuvaaja CERN:in Genevessä sijaitsevan LHC-hiukkastörmäyttimen CMS-hiukkastunnistimen vierellä maaliskuussa 2007. CMS-tunnistin löysi Higgsin bosonin vuonna 2012. Kuva: Martial Trezzini / EPA

Higgsin hiukkanen löydettiin Cernin hiukkastörmäyttimellä tehdyissä kokeissa kesällä 2012. Suomalaiset tutkijat olivat mukana perustamassa kokeita yli 20 vuotta sitten ja työskentelevät niiden parissa edelleen.

Suomalaiset tutkijat ovat olleet vastuussa sähköisesti varatun Higgsin hiukkasen etsimisestä. Sen löytyminen olisi merkki siitä, että olemassa on ominaisuuksiltaan erilaisia Higgsin hiukkasia.

Suomen Cern-yhteistyötä koordinoi Fysiikan tutkimuslaitos. Se on Helsingin yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteinen tutkimuslaitos.

.
.