1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Lumi ja Joulupukki ovat Lapin Guggenheim ja H.C. Andersen

Lapin elokuvakomissio etsii kuumeisesti rahoittajia toimintansa jatkamiseksi. Komission projektipäällikön mukaan rahoituksen saaminen on tiukassa tässä taloustilanteessa. Lapin elokuvakomission Lappiin järjestämät tai avustamat elokuva- ja tv-tuotannot jättivät pelkästään viime vuonna Lappiin miljoona euroa.

kulttuuri
Elokuvaaja
Raimo Torikka / Yle

Lapin elokuvakomission projektipäällikkö Teija-Liisa Paananen toteaa, että komissio tuo rahaa moninkertaisesti tarvitsemaansa rahoitukseen verrattuna.

- Meidän budjetti on nyt 200 000 euroa vuodessa, mutta olemme laskeneet, että pystymme pitämään yllä yhtä laadukasta toimintaa 150 000 eurolla. Onneksi meillä on vahva näyttö osaamisestamme, Paananen toteaa.

Kulunut vuosi oli Lapin elokuvakomission kannalta erinomainen. Lapissa kuvattiin viime vuonna kuutta koko illan elokuvaa, neljä kansainvälistä mainostuotantoa sekä useita tv-ohjelmia suomalaisille ja ulkomaisille tv-kanaville. Elokuvakomission selvityksen mukaan tuotannot käyttivät kattavasti Lapin palveluita sekä paikallisia työntekijöitä tuoden alueelle arviolta noin miljoona euroa rahaa suorina kulutuksina ja tuhansia yöpymisiä.

Joulupukki on Lapille kuin Guggenheim Bilbaolle tai H.C.Andersen Odenselle.

Jarkko Hentula

- Komission loppuminen tarkoittaa mielestäni sitä, että meiltä ei löydy yhtä ammattitaitoista "yhden tiskin paikkaa", mihin tuotannot voivat ottaa yhteyttä ja saada heidän vaatimansa avun tältä alueelta. Se tarkoittaa myös sitä, että kukaan ei sen jälkeen aktiivisesti houkuttele tänne tuotantoja. Mehän tehdään sitä jatkuvasti tuolla kansainvälisillä ja kansallisilla foorumeilla, Paananen toteaa.

Lappi kiinnostaa ulkomaalaisia tuotantoja

Lappilla on kaksi vetovoimatekijää, joilla se houkuttelee ulkomaalaisia elokuvatuotantoja.

- Lappi on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen paikka. Täällä on kaksi asiaa, mitkä eniten kiinnostavat varsinkin ulkomaalaisia toimijoita. Täällä on lumi ja täällä on Joulupukki. Ne ovat ne ikiaikaiset vahvuudet, sanoo tuottaja Jarkko Hentula

Lukuisia pitkiä kotimaisia elokuvia ja menestyssarjoja televisioon tuottanut Hentula sanoo, että Lappia on helppo markkinoida ulkomaille juuri näiden tekijöiden kautta. Ilmaston lämmetessä ja lumen huvetessa muualta maailmasta, Lapin vetovoima lisääntyy.

- Joulupukki on Lapille kuin Guggenheim Bilbaolle tai H.C.Andersen Odenselle. Paikallisista ne voivat olla ihan tyhmiä, mutta se on se, mikä ihmisiä kiinnostaa, Hentula sanoo.

Suomi on elokuvantekijöiden silmissä naapurimaita kiinnostavampi myös muiden kilpailuvalttien osalta. Suomen ja samalla Lapin kilpailuvaltti on muun muassa originaliteetti. Jarkko Hentulan mukaan suomalaiset ovat erilaisempia kuin muut Pohjoismaiden ihmiset.

Väitän, että meitä kiinnostaa elokuvissa nähdä maailmoita, joita ei ole ennen nähty.

Jarkko Hentula

- Meidän ei pidä hävetä sitä, että olemme slaavilaisia kuin pohjoismaalaisia ja sitä kautta me olemme vähän erikoisia ja ainutlaatuisia, Hentula avaa Suomen vahvuutta.

Elokuvantekijän silmissä Suomi on myös muita lumisia naapurimaitaan kustannustehokkaampi. Suomessa elokuvan tekeminen on halvempaa kuin Ruotsissa tai Norjassa.

- Kolmanneksi meillä on kyky tehdä erityyppisiä ja erilaisempia elokuvia, genre-elokuvia, kuin mitä muissa maissa tehdään, Hentula sanoo.

Lapissa luksus ja erämaa kohtaa

Lappiin tullaan tekemään tarinoita, jotka sijoittuvat Lappiin. Lappi on myyttinen kohde myös suomalaisten silmissä. Lappi toimii hyvin tietynlaisten tarinoiden näyttämönä.

- Jos ajatellaan vaikka Napapiirin sankarit -elokuvaa, niin vaikea olisi kuvitella, että elokuvan nimi olisi Porin sankarit, Jarkko Hentula sanoo esimerkiksi.

Lappi on eksoottinen ja ainutlaatuinen paikka luonnon ja elementtien puolesta.

- Se on se mikä ihmisiä kiinnostaa. Väitän, että meitä kiinnostaa elokuvissa nähdä maailmoja, joita ei ole ennen nähty. Sen me pystymme kansainvälisesti tarjoamaan, koska Lapissa on sellaiset ympäristöt ja sellaiset paikat, toteaa Hentula.

Elokuvantekijät arvostavat Suomessa myös osaamista, ammattitaitoa, turvallisuutta ja helpoutta. Karrikoidusti sanottuna kuvaustiimit haluavat nukkua viiden tähden hotellissa, syödä Michelin -ravintolassa ja hotellin ikkunasta on näyttävä mitä kaunein maisema.

- Lappi pystyy tarjoamaan tämän tai ainakin mielikuvan siitä. Kävin Levillä katsomassa kuvauspaikkoja erääseen ehkä tulevaan tuotantoon. Kävimme hyvässä kylpylässä ja sen jälkeen menimme panimoravintolaan juomaan oman panimon tuottamaa lappilaista olutta. Se oli minulle ainutlaatuista ja minusta ulkomaalaiset toimijat haluavat myös tällaisia palveluita.

Lapin elokuvakomissio järjesti perjantaina Rovaniemellä Film in Lapland -seminaarin, jossa muun muassa pohdittiin Lapin mahdollisuuksia audiovisuaalisen tuotannon saralla.

Korjattu 9.10.2013 tuottajan nimi Hentusesta Hentulaksi.

Lue seuraavaksi