Saako sairauslomalla hoidella kaupungilla asioita?

Lääkärintodistus ei suojaa töistä lintsaavaa oikeuden edessä. Mitä pitäisi ajatella kollegasta, joka käy sairausloman aikana pelaamassa jalkapalloa? Yksiselitteistä vastausta ei ole, eikä edes lääkärintodistus anna täyttä varmuutta työkyvyttömyydesta.

Kotimaa
Tuntematon nainen kuvattuna selkäpuolelta istuu ikkunan takana penkillä.
Mikko Suhonen / Yle

Tunnollinen työntekijä voi kokea syyllisyyttä, kun joutuu aamulla ilmoittamaan esimiehelleen, ettei voi sairauden vuoksi tulla töihin. Ruokakaupassa ja apteekissa pitäisi silti käydä, mutta mitä jos joku näkee ja ajattelee, että töistä pois jäänyt kollega lintsaa.

– Kyllä ihmisten pitää hoitaa asioita sairaanakin. Kaikki sairaudet eivät välttämättä rajoita arkitoimintaa. Esimerkiksi psyykkisten sairauksien kohdalla työn kuormittavuus voi olla liian kova, mutta arkirutiinit pystytään hoitamaan, sanoo Työterveyslaitoksen psykologi Matti Joensuu.

Lääkäri tekee valistuneen arvauksen

SAK:n asiantuntijalääkärin Kari Haringin mukaan sairauslomalla on suotavaa tehdä asioita, jotka edistävät toipumista ja välttää toimintaa, joka hidastaa paranemista. Määritelmä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se jättää paljon tulkinnanvaraa.

Ongelmia syntyy siitä, että lääkäreillä ei välttämättä ole aina tuntumaa, millaisia työn vaatimukset ja edellytykset ovat

SAK:n asiantuntijalääkärin Kari Haring

– Lääkärin pitää tehdä valistunut arvaus, millainen potilaan toimintakyky on suhteessa työn vaatimuksiin. Ongelmia syntyy siitä, että lääkäreillä ei välttämättä ole aina tuntumaa, millaisia työn vaatimukset ja edellytykset ovat. Työelämän tuntemus on jossain määrin sokea piste terveydenhuollossa, Haring sanoo.

Lintsaaja voi saada potkut

Sairauden nojalla työstä pois jääneen työntekijän kannattaa muistaa, että lääkärintodistus ei välttämättä takaa hänelle sairausajan palkkaa.

– Sekä korkein oikeus että työtuomioistuin ovat useissa päätöksissään katsoneet, että vaikka työntekijällä olisi muodollisesti pätevä lääkärintodistus, mutta muista seikoista voidaan päätellä, ettei hän ole työkyvytön, niin työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa sairausajalta palkkaa, Elinkeinoelämän keskusliiton lainopillinen asiamies Mikko Nyyssölä kertoo.

Työsuhteita on jopa purettu, jos työntekijä on viettänyt sairauslomaa aiheetta.

– Jos henkilö on vaikka fyysisessä työssä ja hänet nähdään sairauslomalla esimerkiksi jalkapallo-ottelussa, niin kyllä se kertoo siitä, että työkyvyttömyys ei ole todellinen, Nyyssölä sanoo.

Tosin sairauslomalla harrastaminen voi joissakin tapauksissa olla jopa suositeltavaa, TTL:n psykologi Matti Joensuu sanoo.

– Masennuksesta tai työuupumuksesta toipumisen kannalta liikunta ja muu harrastaminen ovat hyödyllisiä toipumisen kannalta. Niitä saa ja pitääkin tehdä, kun on sairauslomalla tällaisista syystä.

Kolikolla on kaksi puolta

Nyyssölän mielestä sairauspoissaoloja kaikkiaan on paljon, ja niitä pitäisi pyrkiä vähentämään sekä työntekijöiden puolelta että työolosuhteista käsin.

Sairauspoissaoloista koituu kansantaloudelle vuosittain noin kolmen miljardin euron kustannukset Työterveyslaitoksen mukaan.

Väärinkäytöksien määristä ei ole tietoa, mutta SAK:n kehittämispäällikön Juha Anttilan mielestä niitä on vähän. Hän muistuttaa, että kolikolla on toinenkin puoli.

– SAK:n työolobarometrin mukaan lähes puolet työntekijöistämme on tehnyt sairaana töitä. Tyypillisenä syynä on, ettei haluta jättää työkavereita pulaan. Lintsaus on paljon pienempi ongelma kuin se, että ihmiset venyvät eivätkä käytä oikeuttaan sairastaa.