THL uskoo mentolikiellon olevan yksi askel kohti savutonta Suomea

Suomi on savuton jopa vuosikymmentä suunniteltua aikaisemmin, uskovat viranomaiset. Tarkat tutkimukset kustannuksista ja kuolemista alkavat vuodenvaihteessa.

terveys

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella EU:n tiukkenevat säädökset otetaan tervetulleina vastaan. Päihteet ja riippuvuus -osastolla työskentelevä ylilääkäri Antero Heloma uskoo, että tiukennukset kannustavat mentolisavukkeisiin mieltyneitä ihmisiä vähentämään ja jopa kokonaan lopettamaan polttamisen.

THL:n mukaan tupakointi on vähentynyt Suomessa koko 2000-luvun, sekä aikuisväestössä, että nuorilla.

- Meillä on suunnitelma siitä, että Suomi olisi savuton vuonna 2040. Nyt on ehdotettu, että tavoitetta aikaistettaisiin vuoteen 2030. Kyllä nämä EU:n säädökset edesauttavat sitä, että saavutamme tavoitteen, Heloma kertoo.

Ulkomaisten laskelmien perusteella tupakointi tappaa Suomessa vuosittain noin 5 000 ihmistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aikoo aloittaa viimeistään ensi vuoden alussa tarkat tutkimukset tupakoinnin kustannuksista ja tupakkakuolemien määristä Suomessa. Tutkimuksen tuloksia odotetaan alustavasti ensi syksyksi.

- Tupakoinnin aiheuttamat suorat kustannukset terveydenhuollolle ovat tämän hetkisen arvion mukaan satoja miljoonia euroja. Epäsuorat kustannukset, kuten menetetty työaika ja sairauseläkkeet, voivat olla jopa suurempia, Heloma kertoo.