Frontexin Laitinen: Välimeren valvontaa tehostetaan, jos rahaa löytyy

EU:n rajaturvallisuusviraston suomalaisjohtajan mukaan Euroopan unioniin pyrkivien laittomien siirtolaisten valvonnan tehostaminen vaatii lisäresursseja.

Ulkomaat
Frontexin pääjohtaja Ilkka Laitinen.
Frontexin pääjohtaja Ilkka Laitinen.Sari Gustafsson / Lehtikuva

EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin pääjohtajan Ilkka Laitisen mukaan sisäasiainkomissaari Cecilia Malmströmin ajama Välimeren valvontaoperaation laajennus kyllä onnistuu, mutta vaatii lisäresursseja. Tällä hetkellä Frontex avustaa Italian rannikkovartiostoa laittomien siirtolaisten havaitsemisessa ja avustamisessa neljän veneen, kahden helikopterin ja kahden lentokoneen voimin.

Malmström esitteli tänään tiistaina Luxemburgissa kokoontuneille EU:n sisäministereille ajatustaan valvonnan laajentamisesta kattamaan Välimeren alueen "Kyprokselta Espanjaan".

- Komissaarin ehdotukselle tuli aika lailla tukea jäsenvaltioista, paikalla ollut Ilkka Laitinen sanoo Yle Uutisille.

Laitinen muistuttaa, että operaation laajentaminen on kiinni jäsenmaiden halusta, sillä niin Frontexin kalusto kuin henkilöstökin tulee jäsenvaltioista. Rajaturvallisuusvirastolla ei ole esimerkiksi omia laivoja tai lentokoneita. Myös rahaa pitäisi saada huomattavasti lisää.

- Operaatioihin käytettävä budjetti on tänä vuonna noin 41 miljoonaa euroa. Arabikevään 2011 aiheuttaman siirtolaisaallon hoitoon Frontex sai 38 miljoonan euron lisärahoituksen, ja tilanne on tällä hetkellä verrattavissa kesään ja alkusyksyyn 2011. Ollaan siis rajallisten resurssien kanssa tekemisissä. Tarve ja resurssit eivät tällä hetkellä kohtaa, Laitinen painottaa.