Obama ei anna periksi budjettikiistassa

Yhdysvaltoja piinaava republikaanien ja demokraattien välinen budjettikiista jatkuu. Samaan aikaan maan velkakaton nostamisen takaraja lähestyy.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama työhuoneessaan Valkoisessa talossa Washington D.C.:ssä 27. syyskuuta. Kuva: EPA / Pete Souza / Valkoinen talo

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kieltäytyy antamasta periksi republikaaneille maan budjettikiistassa. Obama sanoi tiistaina neuvottelevansa budjettiasioista vain, jos republikaanit suostuvat käynnistämään liittovaltion hallinnon uudelleen ja nostamaan velkakattoa ilman ehtoja.

Obaman mukaan republikaanit harjoittavat kiristystä, kun he vaativat poliittisia myönnytyksiä vastineeksi liittovaltion velkakaton nostamisesta ja hallituksen toimintojen palauttamisesta.

Republikaaneihin kuuluva edustajainhuoneen puhemies John Boehner kertoi toimittajille Obaman puheen jälkeen, että hän on pettynyt presidentin asenteeseen.

Rahoituksen umpikuja on sulkenut Yhdysvaltojen liittovaltion hallituksen toiminnot jo kahdeksaksi päiväksi. Riita uhkaa estää maan velkakaton nostamista ennen lokakuun 17. päivän takarajaa.

Jos kongressi ei nosta velkakattoa määräaikaan mennessä, Yhdysvallat ei selviydy kaikista kaikista taloudellisista vastuistaan.

Republikaanit ovat ilmoittaneet, että he suostuvat nostamaan liittovaltion velkakattoa vain, jos Obama suostuu neuvottelemaan liittovaltion budjetin alijäämän supistamisesta.