1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Espanja leikkaa tuntuvasti tukeaan elokuvateollisuudelle

Kaiken kaikkiaan elokuvateollisuuden valtiontuet ovat pudonneet Espanjassa liki 60 prosenttia parin viime vuoden aikana.

Espanjan konservatiivien johtama hallitus on leikannut valtion elokuvateollisuudelle maksamia avustuksia. Hallitus puolusti tiistaina kantaansa, jonka mukaan elokuva-alan rahoituspohja on muutettava nykyisestä.

Leikkausten jälkeen valtion tuki Espanjan elokuvainstituutille, joka on espanjalaisten elokuvatuotantojen pääasiallinen rahoittaja, on 48 miljoonaa euroa vuonna 2014 eli 12 prosenttia vähemmän kuin kuluvana vuonna.

Kaiken kaikkiaan elokuvateollisuuden valtiontuet ovat pudonneet Espanjassa lähes 60 prosenttia vuodesta 2011.

Espanjassa on tuotettu lukuisia myös kansainvälisesti menestyneitä elokuvia.

Oscar-palkitun ohjaajan Pedro Almodóvarin tuotannon lisäksi suurelle yleisölle ovat tulleet tutuksi esimerkiksi pienen budjetin laatutrillerit, art house -elokuvat sekä psykologiset kauhuelokuvat.

Leikkauksia kritisoivien mukaan laatuelokuvat tulevat katoamaan valtiontukien huvetessa, sillä yksityiset tuotantoyhtiöt ovat halukkaita tuottamaan lähinnä sellaisia elokuvia, jotka varmasti keräävät lipputuloja.

Espanjalaiset käyvät myös entistä vähemmän elokuvissa. Koska joka neljäs espanjalainen on työtön, ovat maanlaajuiset elokuvien lipputulot laskeneet vuoden 2002 runsaasta 140 miljoonasta eurosta vuoteen 2012 noin 94 miljoonaan euroon, ja lipputulojen odotetaan laskevan entisestään.