Alkoholitutkija: Märät sukupolvet juovat eniten

Alkoholipolitiikan tutkijan Vertti Kiukkaan mielestä paras keino vähentää alkoholin kulutusta on rajoittaa sen saatavuutta. Eniten juovat suuret ikäluokat, jotka ovat aina juoneet paljon. Sen sijaan nuorissa on paljon raittiita.

Kotimaa
Vertti Kiukas
Vähemmän veroa, lisää veroa, vähemmän veroa. Tätä on ollut suomalainen alkoholipolitiikka viime aikoina. Miten kulutusta ja siitä syntyviä ongelmia oikeasti vähennetään? Siitä oli keskustelemassa pääsihteeri Vertti Kiukas Suomen sosiaali ja terveys ry:stä.

Valtiovarainministeriö esitti viime viikolla, että alkoholiveroa korotetaan suunniteltua vähemmän, koska viinantuonti Virosta on lisääntynyt niin paljon. Aamu-tv:ssä vieraillut Soste ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas ei usko, että pelkästään pienet veronkorotukset olisivat käynnistäneet viinarallin.

- Ehkä enemmän kyse on siitä, että varustamot ovat kehittäneet uusia palveluita, joiden avulla voi tuoda isoja määriä, arvelee Kiukas.

Koska hintaa on tuonnin takia vaikea hallita, Kiukas keskittyisi rajoittamaan alkoholin saatavuutta kotimaassa.

- Täytyykö huoltoasemilla ja kaikilla kioskeilla myydä alkoholia? Kaupunginosa- ja kyläyhdistyksiltä pitäisi kysyä mielipidettä, kun mietitään uusien myyntilupien antamista.

Täytyykö huoltoasemilla ja kaikilla kioskeilla myydä alkoholia?

Vertti Kiukas

Kiukas ehdottaa myös, että EU voisi antaa jäsenvaltioille luvan kansanterveysperusteilla rajoittaa tupakan ja alkoholin tuontia.

- Tosin käytännössä tämä tuskin on mahdollista lähiaikoina, sillä jäsenmaissa suhtaudutaan alkoholiin hyvin eri tavoin ja mukana on paljon isoja alkoholin tuottajamaita, kuten Saksa ja Ranska.

Viinan juominen sukupolvikysymys

Suomalaisten miesten alkoholinkulutus on noussut sukupolven aikana kaksinkertaiseksi, naisten kuusinkertaiseksi. Suurimpia viinalla läträäjiä eivät kuitenkaan ole nuoret.

- Ongelmana on suuret ikäluokat, jotka ovat koko ajan juoneet paljon – niin sanottu märkä sukupolvi. Siitä kertoo myös eläkeläisten alkoholinkäytön lisääntyminen. Nuoret sen sijaan eriytyvät: osa on täysraittiita, osa juo entistä enemmän.

Kiukkaan mukaan kukaan ei katso Suomessa alkoholipolitiikkaa kokonaisuutena: alkoholiveron tulot kerää valtio, juomisen haitoista tulevan laskun maksavat kunnat.

- Suomen pitäisi asettaa pitkän aikavälin tavoite alkoholin vähentämisestä samaan tapaan kuin tupakasta, ehdottaa Kiukas.