Vain murto-osa synnyttäjistä kotiutuu nopeasti

Nopea kotiutuminen synnytyksen jälkeen ei ole houkutellut isoa joukkoa naisia Keski-Pohjanmaalla. Keskusairaalassa vain kuutisenkymmentä äitiä on kotiutunut kahdessa päivässä sen jälkeen, kun toiminta alkoi vuodenvaihteessa. Tavoite oli 200 synnyttäjää vuodessa.

terveys
YLE / Kia-Frega Prepula

Naisten klinikan osastonhoitaja Anitta Liimatainen uskoo, että joukkoa rajaavat erittäin tiukat kriteerit. Synnyttäjä voi päästä kotiin kaksi päivää synnytyksen jälkeen, jos lapsi ja äiti ovat täysin terveitä. Lapsen on myös pitänyt syntyä alateitse. Infektioita tai ongelmia esimerkiksi imetyksessä ei myöskään saa olla.

Viime vuonna keskussairaalassa hoidettiin noin 1400 synnytystä. Liimatainen arvioi, että edes viisisataa äitiä ei täytä tiukkoja kotiutumiskriteerejä.

– Kriteeristöä voidaan varmasti viilata ja madaltaa myöhemmin, kun saada tämä toiminta nyt ensi jouhevasti käyntiin, Liimatainen uskoo.

Puhelintukea tarjolla pikakotiutujille

Nopeasti kotiutuvien tueksi on Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa kehitetty uusi yhteydenpitoväline:

– Meillä on käytössä niin sanottu lysy-puhelin, johon äidit voivat ottaa yhteyttä ympäri vuorokauden, jos tulee vähänkään jotain kysyttävää sillä välin ennen sitä kontrollikäyntiä. Voi jutella kätilön kanssa ja saada konsultaation lääkäreiltäkin.

Nopeasti kotiutuneen synnyttäjän on tultava kontrollikäynnille sairaalaan noin 2-4 päivää lähdön jälkeen. Kaukaisimmat kävijät tulevat Kokkolaan aina Kyyjärveltä ja Perhosta saakka eli yli 100 kilometrin päästä. Tämän jälkeen hoitovastuu äidistä ja vauvasta siirtyy neuvolalle.