Aurejärvi uskoo: "Kreikka saattaa tyrmätä EU:n tupakkadirektiivin"

Tupakoinnin tiukkana vastustajana tunnettu Aurejärvi haluaisi säätää tupakan välittämisestä alaikäiselle rikoslaissa.

Kotimaa
Erkki Aurejärvi
Erkki AurejärviRoni Rekomaa / Lehtikuva

Siviilioikeuden emeritusprofessori, varatuomari Erkki Aurejärvi uskoo, että EU:n tupakkadirektiivi saattaa vielä kaatua kokonaan. Hänen mukaansa EU:n puheenjohtajamaana ensi vuoden alussa aloittava Kreikka on antanut sen suuntaisia lausuntoja, että se saattaa tyrmätä koko direktiivin.

Aurejärvi huomautti Radio 1:n Ykkösaamussa, että tupakkateollisuus on nyt onnistunut pelaamaan aikaa.

– Kreikan hallitus on antanut sen tapaisia lausuntoja, että se saattaa vielä tyrmätä koko direktiivin...Tupakkateollisuus on satsannut Kreikkaan hyvin paljon rahaa. Sieltä on annettu tämän tapaisia lupauksia jo, Aurejärvi pohti.

EU:n parlamentti äänesti eilen tiistaina tupakkatuotteita koskevien rajoitusten puolesta. Parlamentti asettui komission ehdotusta lievemmälle kannalle. Direktiivin käsittely jatkuu yhteispäätösmenettelyllä parlamentin ja jäsenmaiden kesken.

"Tupakan välittäminen alaikäiselle rikoslakiin"

Aurejärvi haluaisi säätää tupakan välittämiseestä alaikäiselle rikoslaissa. Hänen mielestään tupakan välittämisestä alle 18- vuotiaille pitäisi rangaista, koska 70 prosenttia on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä.

– Yksi keino olisi, että kielto siirrettäisiin rikoslakiin. Tupakkatuotteiden myymisestä tai välittämisestä alaikäiselle voisi tulla jopa vankeutta.

Aurejärvi myöntää, että kyseessä olisi melko tiukka keino.

– Jos ajatellaan, että esimerkiksi joku kioski pitää lähikoulun oppilaat tupakoissa, niin kyllä se kioskin pitäjä ansaitsee rangaistuksen.

Erkki Aurejärvi on tullut tunnetuksi pitkistä tupakkateollisuutta vastaan käymistään oikeudenkäynneistä.