Tänään selviää kirjallisuuden Nobel-voittaja

Ennakkosuosikkien lista näyttää varsin samalta vuodesta toiseen. Nobel-komitean on arvosteltu suosivan valinnoissaan eurooppalaisia kirjailijoita ja hylkivän naisia. Voittajan julkistuksen voi katsoa suorana Ylen verkkosivuilla.

kirjallisuus
Frans Emil Sillanpään Nobel-mitali ja taustalla kirjoja.
Yle Uutisgrafiikka

Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittaja säilyy yleensä mysteerinä nimen julkistamiseen saakka.

Sadat ehdottajiksi valtuutetut tahot, kuten entiset voittajat ja kirjailijaliittojen puheenjohtajat ovat kertoneet omat suosikkinsa Ruotsin akatemialle talvella. Akatemian jäsenet ovat lukeneet näistä erityisen tarkkaan viiden ehdokkaan töitä.

Torstaiaamuna akatemia äänestää voittajan. Tarkoin varjeltu salaisuus lausutaan ääneen Suomen aikaa klo 14.

Ennen julkistusta voittajaa voidaan vain arvailla, kun edes ehdokkaita ei ole kerrottu.

Vedonlyöntitoimiston kärjessä on japanilainen Haruki Murakami, jonka maailmankuulut romaanit kuten _Norwegian Wood _kertovat nykyelämän järjettömyydestä ja yksinäisyydestä.

Kärjen tuntumassa ovat myös kanadalainen novellikirjailija Alice Munro sekä yhdysvaltalainen Joyce Carol Oates, jonka vuosikymmenien tuotanto sisältää niin romaaneja, näytelmiä kuin runojakin.

Useat maailmankirjallisuuden pitkäaikaiset kärkinimet pysyvät vuodesta toiseen veikkauslistojen kärjessä, mutta mukana on myös tuoreehkoja nykykirjailijoita kuten norjalainen Karl Ove Knausgård ja Oscar Waon lyhyestä ja merkillisestä elämästä Suomessakin tunnettu yhdysvaltalainen Junot Diaz.

Kirjallisuustoimittaja: Naisen olisi aika voittaa

Naiskirjailijan voittoa povaa Ylen kirjallisuustoimittaja Nadja Nowak.

- Vain 12 naista on koskaan tätä palkintoa voittanut, onhan tämä melkoinen ukkokerho. Esimerkiksi algerialainen Assia Djebar kirjoittaa paljon feminismistä ja on kova ottamaan kantaa. Hänet nostaisin.

Toinen Nowakin suosikki on Joyce Carol Oates.

Naispuolisen voittajan veikkaamiseen yhtyy myös Nowakin kollega Seppo Puttonen.

- Valkovenäläinen Svetlana Aleksijevitsh. Hän haluaa tutkia, mikä ihmisessä on aidointa ja ydintä. Nobel-voittajilla yhteiskunnallinen sanottava puskee aina jossain määrin läpi. Ja ihmisoikeuskysymykset täyttävät uutisia, Puttonen pohtii.

Toisena suosikkina Puttonen nostaa unkarilaisen Péter Nádasin, jota on kehuttu romaanin voimakkaana uudistajana. Nádas käsittelee muun muassa Euroopan muuttumista.

Harumi Murakamin voittoon yleläiset eivät usko, koska palkinto meni viime vuonna Aasiaan kiinalaiselle Mo Yanille.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja julkistetaan torstaina Suomen aikaa kello 14. Ruotsin akatemian julkistamistilaisuutta voi katsoa suorana Yle Uutisten verkkosivuilla ja Areenassa.

Lähteet: Reuters, AFP, nobelprize.org