1. yle.fi
  2. Uutiset

Viimeisen matkan järjestelyt voi ostaa kiinteään hintaan

Tuhkahautauksen suosion kasvu tuo markkinoille uudenlaista liiketoimintaa. Jyväskylä on saanut tuhkahautaukseen erikoistuneen liikkeen, joka aikoo veloittaa palvelustaan kiinteän hinnan. Myös myynnissä olevat arkut ja uurnat on suunniteltu jyväskyläläisvoimin.

ilmiöt
Hautakivi.
YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

Jyväskyläläisyrityksen palvelukokonaisuus sisältää vainajan kuljetuksen, arkun ja tuhkauurnan. Vastaavaa hautauspalvelun konseptia ei yrityksen mukaan Suomessa vielä ole muualla.

– Kiinteä hinta lähtee asiakkaiden tarpeista tietää, mitä hautauspalvelu todella maksaa, toteaa konseptin kehittäjä, toimitusjohtaja Lauri Nevalainen.

Yritys kertoo, että sen toiminta perustuu sen omille tuotteille, joita ovat jyväskyläläisvoimin suunnitellut arkku ja uurna. Uurnat on suunniteltu sellaisiksi, että niitä voi kierrättää sukupolvelta toiselle. Niihin voidaan myös tallettaa vainajaan liittyviä muistoesineitä.

Yrittäjä uskoo, että tuhkaamisen suosio hautaustapana jatkaa kasvuaan etenkin suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Jyväskylän seurakunnassa jo puolet vainajista tuhkataan. Tänä vuonna kaupungissa tuhkataan arviolta tuhat vainajaa.

– Siihen liittyy ympäristönsuojelulliset haasteet ja maankäyttöön liittyvät asiat. Erityisesti suurten asutuskeskusten ympäristössä hautausmaat on käytetty loppuun. Monelta on jäänyt huomaamatta, että jos hallinnoi yhtäkin perinteistä arkkuhautapaikkaa, omistaa periaatteessa sukuhaudan, sillä esimerkiksi Jyväskylässä yhteen hautapaikkaan saa haudata 10-15 tuhkauurnaa, Nevalainen sanoo.

Edit. Lisätty yrittäjän kommentit 9.10. klo 16.02.

Lue seuraavaksi