Titicacajärven pohjasta löytyi runsaasti muinaisaarteita - video

Nämä ovat bolivialaisten juuret, sanoi presidentti Evo Morales tilaisuudessa, jossa oli esillä löytö inkojen ajalta ja kauempaakin.

kulttuuri
Mies sukeltaa Titicaca-järvessä Boliviassa.
Belgialais-bolivialaisen arkeologiryhmän vedenalaisten kaivausten ensimmäiset löydökset Titicaca-järvestä asetettiin näytteille tiistaina Bolivian pääkaupungissa La Pazissa.

Titicacajärven pohjasta löytyneitä muinaismuistoja on esitelty Bolivian pääkaupungissa La Pazissa. Kulta- ja hopeaesineitä, luita ja keramiikankappaleita katsomaan oli tullut muun muassa presidentti Evo Morales.

Kaksi kuukautta sitten alkaneissa uusimmissa sukellustutkimuksissa, joita Bolivia tekee yhdessä Perun kanssa, on tuotu pintaan muistoja maiden menneisyydestä sekä inkojen ajalta että sitä ennen, 1 500–2 000 vuoden takaa. Uusia löytökerroksia on aina 1900-luvulle asti.

Legendojen mukaan inkavaltakunnan perustajat nousivat Titicacan aalloista.

Tutkimuksia on määrä jatkaa vielä kolme vuotta.

Tutkijat ovat imeneet pohjamutaa Isla del Solin saaren ympäristössä sekä Bolivian että Perun puolella. Legendojen mukaan juuri Isla del Solin aalloista nousivat inkavaltakunnan myyttiset perustajat.

Boliviassa on satojen vuosien ajan kerrottu tarinaa vedenalaisista linnoituksista ja rikkauksista, jotka alkuperäisasukkaat kätkivät espanjalaisvalloittajilta. Jo 1960-luvun lopulla ranskalainen tutkimusmatkailija Jacques-Yves Cousteau löysi Titicacasta sivilisaation merkkejä.

Moralesin mukaan Bolivia on innokas nostamaan kansallisen perintönsä ja esittelemään sitä myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

– Nämä ovat meidän juuremme. Nämä esineet ovat hyvin tärkeitä, koska ne kertovat esivanhempiemme upeasta kulttuurista, Morales sanoi.

Nykyisin Bolivia on Etelä-Amerikan köyhin valtio.

Lähteet: Reuters