1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Käännytettävien säilöönotot tulisi lopettaa tarpeettomina ja vanhanaikaisina"

Vapaa liikkuvuus -verkoston mielestä Joutsenon Konnunsuolle suunniteltava säilöönottokeskus sotii hallituksen tavoitteita vastaan. Suomen hallituksen tavoitteena on selvittää vaihtoehtoja säilöönotoille sekä luopua yksin maahan tulevien lasten säilöönotoista.

Kotimaan uutiset
Joutsenon säilöönottoyksikkö ennen asukkaita.
Yle

Siirtolaisten oikeuksia tukeva Vapaa liikkuvuus -verkosto pitää Konnunsuolle suunniteltavaa maasta poistettavien ulkomaalaisten säilöönottoyksikköä tarpeettomana.

Verkoston mukaan säilöönotto on vanhanaikainen ja tarpeeton toimenpide. Säilöönotot tulisikin verkoston mielestä lopettaa kokonaan ja tilalle saada korvaavia toimia.

Verkosto vertaa säilöönottoa ihmisten vapaudenriistoon, jolla rajoitetaan ulkomaalaisten liikkumisvapautta.

Ihmisiä vangitaan hallinnollisista syistä.

Markus Himanen

- Säilöönotto ei perustu rikoslakiin vaan pelkästään ulkomaalaislakiin. Se on äärimmäinen toimenpide eli ihmisiä vangitaan hallinnollisista syistä, toteaa verkoston aktiivi Markus Himanen.

Ilmoittautumisvelvollisuus vaihtoehto

Himasen mukaan korvaava toimi voisi olla käännytettäville ihmisille annettava ilmoitusvelvollisuus.

- Eli heidän täytyy tietyin väliajoin käydä ilmoittautumassa viranomaisille, käytännössä poliisille, Himanen havainnollistaa.

Suomessa on tällä hetkellä ainoastaan yksi säilöönottoyksikkö Helsingin Metsälän vastaanottokeskuksessa. Tästä syystä suurin osa säilöönotettavista ulkomaalaisista joudutaan laittamaan poliisin putkaan.

Himasen mielestä uuden säilöönottoyksikön rakentamista on huono perustella sillä argumentilla, että ihmisiä ei laitettaisi putkiin.

- Kun toinen vaihtoehto on, että ei vangita ylipäätään.

Himasen mukaan säilöönottokapasiteetin lisäämisessä on se riski, että säilöönotot vain lisääntyvät.

Hallitus toimii hitaasti

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan säilöönottoyksikkö voi olla monelle ulkomaalaiselle hyvin vaikea paikka.

- Monet säilöönotetuista ovat turvapaikanhakijoita, joilla saattaa olla traumaattisia kokemuksia, kuten kidutuksia. Lisäksi Suomessa otetaan säilöön lapsia, Himanen listaa.

Muita haavoittuvia ryhmiä ovat Himasen mukaan vanhukset, odottavat äidit ja mielenterveysongelmista tai muista sairauksista kärsivät.

Monet säilöönotetuista ovat turvapaikanhakijoita, joilla saattaa olla traumaattisia kokemuksia, kuten kidutuksia.

Markus Himanen

- Näitä kaikkia ryhmiä otetaan meidän tietojen mukaan Suomessa säilöön, Himanen sanoo.

Vapaa liikkuvuus -verkosto kritisoi Suomen hallitusta hitaista toimista erityisesti lasten säilöönotosta luopumiseksi ja säilöönoton korvaavien toimenpiteiden selvittämiseksi.

Hallituksen on määrä antaa muutosesitykset alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönottamista ja säilöönoton vaihtoehtoja koskeviin lakeihin eduskunnalle ensi keväänä. Sisäministeriö aloitti ulkomaalaisten säilöönottoa koskevien säännösten tarkistamisen vuonna 2011.

- Sisäministeriöllä on ollut runsaasti aikaa reagoida tähän ja sisäministeriö voisi välittömästi antaa poliisille määräyksen, että alaikäisten säilöönotto on lopetettava ja sitten sen voisi kirjata lakiin. Mutta nyt vaikuttaa siltä, että uusi yksikkö tulee niin sanotusti haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille eli säilöönottoa ei oltaisi rajoittamassa, Himanen ynnää.

Lue seuraavaksi