Orkesteri on takahuonekomedia yhden hitin bändistä

Kun aihe on kiinnostava ja näytelmäteksti hyvä, siitä kiinnostuvat useat tahot. Näin on käynyt näytelmäkirjailija Okko Leon kirjoittamalle näytelmälle Orkesteri -The Everlast. Siitä on valmistunut teatteriesitys ja kuunnelma, myöhemmin vielä kirja ja tv-elokuva.

kulttuuri
Orkesteri -The Everlast -näytelmä KOM-teatterissa.
Orkesteri The Everlast -näytelmässä KOM-teatterissa.Yle

Ensimmäiseksi helsinkiläisen dramaturgin ja näytelmäkirjailijan, Okko Leon kirjoittama näytelmä esitetään KOM-teatterissa. Helsinkiläisteatterin kantaesitys Orkesteri -The Everlast on ensi viikolla.

Orkesteri on kotimainen komedia The Everlast -bändistä, joka yrittää ansaita elantonsa soittamalla häissä. Yhden hitin yhtyeen läpimurto on ollut 1990-luvullla. Sen jälkeen nousukiito on katkennut ja yhteishenkeä uhkaavat kateus ja eripura.

Janne Reinikainen
Janne ReinikainenYle

Näytelmän ohjaajalla, Janne Reinikaisella on itselläänkin soittajakokemusta ja siksi aihepiiri tuntui tutulta.

- Minulla on bänditausta, olen nuoruuteni viettänyt treenikämpillä ja työväentalon takahuoneissa soittaen keikkoja. Että oli kyllä kosketuspintaa, Janne Reinikainen sanoo.

Orkesteri kertoo myös solidaarisuudesta.

- Näytelmää voi ajatella myös laajemmin. Niin, että tämä käsittelee pienen yhteisön kautta sitä, miten yhteinen omaisuus, yhteinen pääoma pitäisi kaikkien kesken jakaa, ohjaaja jatkaa.

Janne Reinikainen myös näyttelee Orkesterissa. Muissa rooleissa nähdään Laura Malmivaara, Juho Milonoff, Samuli Niittymäki ja Pekka Valkeejärvi.

Kuunnelmaa rokkihengessä

Näytelmästä on valmistunut Lauri Maijalan ohjaama radiokuunnelma.

- Kuunnelma tehtiin rock–meiningillä kuunnelmastudiossa. Meillä oli tiukka aikataulu, mutta otimme siitä kaiken ilon irti. Kuunnelma on rujo, mutta juuri siksi mielestäni aika viehättävä, Lauri Maijala sanoo.

Lauri Maijala
Lauri MaijalaYle

Hän on ensimmäisestä kuunnelmaohjauksestaan innoissaan.

- Kuunnelma antaa niin paljon mahdollisuuksia ja vapauksia. Radio on hieno laite. Toivottavasti ihmiset kuuntelisivat enemmän kuunnelmia.

The Everlast-kuunnelmassa näyttelevät Paavo Kinnunen, Helmi-Leena Nummela, Juha Pulli, Ylermi Rajamaa ja Tommi Rantamäki. Se esitetään Yleisradion radio 1:ssä sunnuntaisin 13.10. ja 20.10.

Lisäksi kirjailija Sami Parkkinen kirjoittaa näytelmän pohjalta The Everlastin tarinan romaaniksi. Ohjaaja Matti Ijäs puolestaan aloittaa tv-elokuvan kuvaukset ensi keväänä.

Ohjaajien mukaan on yhteensattuma, että tarina kuullaan ja nähdään monessa paikassa lähes samanaikaisesti.

- Se on hauska yhteensattuma. Vaikuttaa siltä, että se olisi suunniteltua, mutta sitä se ei ole ollenkaan. Kun tulee yksi tällainen hyvä teksti, niin siitä kiinnostuvat useat tahot, ohjaaja Matti Ijäs toteaa.