Mielenosoittajat vastaanottivat Barroson ja Lettan Lampedusassa

EU:n komission puheenjohtajaa ja Italian sisäministeriä odottivat "hävetkää" ja "tappajat" -huudot. Lampedusan asukkaat ovat vaatineet Italian hallitukselta ja EU:lta vuosien ajan toimia maahanpyrkijöiden vuoksi.

Ulkomaat

EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Italian pääministeri Enrico Letta ovat saapuneet Lampedusan saarelle Italiassa. Poliitikkoja oli vastassa paikallisista ihmisistä sekä aktivisteista koostunut mielenosoittajajoukko, joka ilmaisi voimakkaan vastalauseensa maahan pyrkivien siirtolaisten vuoksi.

- Heidän pitäisi hävetä! Heidän pitää ratkaista tämä humanitaarinen ongelma, sanoi yksi lentokentälle saapuneista mielenosoittajista.

Lampedusan asukkaat ovat vaatineet Italian hallitukselta ja EU:lta vuosien ajan toimia maahanpyrkijöiden vuoksi. Lampedusaan saapuu vuosittain tuhansia Eurooppaan siirtolaisiksi mieliviä. Monet elävät epäinhimillisiksi kuvatuissa oloissa täpötäysissä vastaanottokeskuksissa. Lisäksi monet hukkuvat Välimerta ylittäessään. Viime viikolla yksi siirtolaisia kuljettanut alus upposi vieden yli 300 siirtolaisen hengen.

Letta on esittänyt pikaista järjestelmää, joka auttaisi tunnistamaan vaarallista matkaa yrittävät alukset ja pelastamaan niiden matkustajat.

EU:n sisäasiain komissaari Cecilia Malmström painotti tiistaina, että EU:n on kiireellisesti lisättävä partiointia Välimerellä, jotta uudet tragediat estettäisiin. Malmström haluaa laajentaa EU:n rajaturvallisuusviraston Frontexin valvontaoperaation Välimerellä "Kyprokselta Espanjaan".

Lähteet: AFP, AP