Puhdas kotipoltto ei ole ihan yksinkertainen juttu

Tuvan nurkassa tönöttävä takka ei paljon lämmitä, jos sitä ei osaa käyttää oikein. Talven alla suomalaiset alkavat janota taas tietoa oikeaoppisesta puun polttamisesta. Energian säästämiseen tähtäävälle tieto onkin kullanarvoista.

Kotimaa
Takkatuli
Arja Lento / Yle

Näinä päivinä moni sytyttää takkaansa valkian ensimmäistä kertaa kesän jälkeen. Vaikka ihmiset ovat harrastaneet puun polttamista melkein aina, niin totuus on, että moni kaipaa opastusta oikeaoppiseen kotipolttoon.

Energianeuvoja Liisa Harjula Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valoniasta sanoo, että aihepiiristä kaivataan monenlaista tietoa. Valonian ensimmäistä kertaa järjestämä tilaisuus, jossa kerrotaan oikeaoppisista puun poltto- ja varastointitavoista, on herättänyt runsaasti kiinnostusta.

- Äkkiseltään voisi kuvitella, että kyse on ihan yksinkertaisesta asiasta. Totuus on kuitenkin se, ettei asia ole läheskään kaikille täysin selvää, Harjula sanoo.

Äkkiseltään voisi kuvitella, että kyse on ihan yksinkertaisesta asiasta. Totuus on kuitenkin se, ettei asia ole läheskään kaikille täysin selvää.

Liisa Harjula

Ihmisten tiedon tarve ei vähene, koska jatkuvasti tulee uusia ihmisiä, jotka vasta aloittavat puun polttamisen opettelun.

- Käyttöön tarvitsee opastaa siksikin, että tutkimustieto tulen käytöstä, puun polttamisesta ja palamistapahtumasta on lisääntynyt. Nyt osataan kertoa ja opastaa ihmisiä paremmin, miten puuta polttamalla maksimoidaan lämmöntuotto, mutta minimoidaan hiukkaspäästöt.

Vanhat opit ovat menneet uusiksi esimerkiksi sytyttämisessä.

- Nythän muistutetaan, että sytyttäminen pitäisi aina aloittaa päältä juuri niiden hiukkaspäästöjen minimoimiseksi, kertoo Harjula.

Kaikki uusi tieto ei päde kaikkiin tulisijoihin

Harjula muistuttaa, että vaikka uusi tutkimustieto toisikin uudenlaista tietoa, voidaan monen vanhemman tulisijan äärellä joutua toimimaan nykysuosituksia vastaan. Tulisijan käyttämiseen kannattaisi aina hankkia käyttötietoa aiemmilta käyttäjiltä.

Perimätieto on aina hyvä asia, jos siis vaikkapa hankkii asunnon vanhasta talosta, jossa on vanha tulisija.

Liisa Harjula

- Perimätieto on aina hyvä asia, jos siis vaikkapa hankkii asunnon vanhasta talosta, jossa on vanha tulisija, Harjula sanoo.

Myös nuohooja on erinomainen ihminen kertomaan, millaisesta takasta kulloinkin on kyse.

- He ovat nähneet paljon ja osaavat kertoa asioita erilaisista takoista ja niiden ominaisuuksista. Turvallisuusasioihinkin heillä on monta sanaa sanottavana.

Uuden takan rakentajan pitäisi miettiä vaihtoehtoja

Nykyiset takkavalmistajat ovat joutuneet pohtimaan polttotapahtumaa tarkkaan. Harjula sanoo, että ostajan kannattaa kuitenkin olla uutta takkaa valitessaan tarkkana.

Takka ei ole vain sisustuselementti, jos sitä aiotaan käyttää myös talon lämmittämiseen.

Liisa Harjula

- Käyttäjän osa on tietenkin merkittävä, kun puhutaan takoista ja niiden energiatehokkuuksista. Toisin sanoen kehottaisin kiinnittämään uuden takan valinnassa huomiota siihenkin, millaista käyttöopastusta takan käyttämiseen luvataan valmistajan taholta. Käyttöopastus on kullanarvoista, Harjula sanoo.

- Takka ei ole vain sisustuselementti, jos sitä aiotaan käyttää myös talon lämmittämiseen.

Puut pois olohuoneista ja autotalleista

Yleistä on nykyisin sekin, että polttopuut toimivat olohuoneissa sisustuselementteinä.

- Monissa kodeissa on nykyisin sellainen iso kolo seinässä takan vieressä, johon on pistetty koivuklapeja. Muistuttaisin kyllä, että sisätiloissa saisi säilyttää kuivaa puuta vain pienen määrän. Jos olohuoneessa on motin verran puuta takan vieressä, niin se on äkkiä melkoinen paloturvallisuusriski keskellä kotia, Harjula sanoo.

Hän ymmärtää, että polttopuille saattaa olla vaikea löytää paikkaa.

Jos olohuoneessa on motin verran puuta takan vieressä, niin se on äkkiä melkoinen paloturvallisuusriski keskellä kotia.

Liisa Harjula

- Koko talven käyttöpuut... se on aika paljon puuta. Jonkun erillisen varaston rakentaminen niille voi olla haasteellista.

Monen suosima tapa eli puitten säilyttäminen autotallissa ei saa Harjulalta hyväksyntää.

- Siellä on esimerkiksi polttoaineita eli ei sinne missään tapauksessa.

Puita ei pitäisi myöskään latoa talon seinustoille.

- Siinä on jälleen se paloturvallisuusriski. Lisäksi se vaikuttaa haitallisesti talon rakenteisiin eli ellei ilma kierrä, niin siinä voi homehduttaa talon ulkoseinän.

Kuiva puu palaa parhaiten

Liisa Harjula vinkkaa, että ihmiset toisivat poltettavan puun sisälle jo edellisenä päivänä. Hän kehottaa sytyttämään takkatulen aina pienillä puilla.

- Sytykkeeksi kelpaa sanomalehti ja tuohi. Nykyisin melko suositut steariiniruusut toimivat myös hyvin.

Palamisen puhtauteen vaikuttaa myös sytykkeitten laatu.

- Kirjoa kyllä valitettavasti löytyy. Roskia ei saa tulisijoissa polttaa, mutta jos vaikka talvella kulkee omakotialueella, niin kyllä sieltä piipuista tupruavasta savusta voi monesti päätellä, mitä siellä palaa. Ei sieltä kovin mustaa saisi tulla.

Ilmalämpöpumpun ja varaavan tulisijan liitto on konstikas

Tulisija rakennetaan nykyisin melkein jokaiseen uuteen taloon. Takka ei kuitenkaan yksistään ole tae energian vähentämiseen. Liisa Harjula kehottaakin ihmisiä tutustumaan oman talonsa energia-asioihin.

- Jos siellä on se varaava takka ja sitä sitten myös käyttää, niin samalla pitäisi muistaa vääntää pattereita pienemmälle, jotta energiaa säästyy. Muutenhan taloa tulee vain ylilämmitettyä.

Varaava takka on saanut monessa kodissa kaverikseen myös ilmalämpöpumpun. Niiden yhteiskäyttö järkevällä tavalla voi olla haasteellista.

- Sähkölämmitteisessä talossa pattereita pitää muistaa pistää pienemmälle, jos halutaan saada hyötyä irti ilmalämpöpumpusta. Mutta sitten taas ilmalämpöpumpun säädöt pitää olla oikein, ettei se lähde yhtäkkiä jäähdyttämään ilmaa, jonka takka on lämmittänyt, Harjula muistuttaa.