1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Kemian Nobel kemiallisten prosessien mallinnuksen kehittäjille

Karplus, Levitt ja Warshiel saavat palkinnon työstään, jonka pohjalta vodaan ymmärtää ja ennustaa kemiallisia prosesseja.

tiede
Nobelin kemianpalkinnon saajat julkistetaanTukholmassa.
Nobelin kemianpalkinnon saajat julkistettiinTukholmassa keskiviikkona.Jonathan Nackstrand / AFP

Yhdysvaltalaiskemistit Martin Karplus, Michael Levitt ja Arieh Warsheil saavat Nobelin tämänvuotisen kemianpalkinnon. Heidät palkitaan monimutkaisten kemiallisten järjestelmien mallinnukseksesta.

Ruotsin tiedeakatemian palkintoperusteissa kolmikkoa kiitetään työstä, jonka pohjalta on voitu kehittää ohjelmia tosielämän kemiallisten prosessien ymmärtämiseksi ja ennustamiseksi. He ovat kehittäneet tietokonemallinnuksia, jotka ovat tiedeaktemian mukaan keskeisessä asemassa monissa uusimmissa kemian alan tärkeimmissä edistysaskelissa.

Mallinnusta voidaan käyttää kaiken tasoisessa kemiassa aina molekyylikemian tasolta teollisiin kemiallisiin menetelmiin. Tiedemiehet voivat tarkastella muun muassa autojen katalysaattoreita tai lääkkeitä, tiedeaketemia kiitteli. Erityisen merkittävää on ollut, että kolmikko on pystynyt yhdistämään mallinnuksessaan sekä klassista fysiikkaa että kvanttifysiikkaa.

Karplus, 83, on sekä Yhdysvaltain että Itävallan kansalainen, Levitt, 66, Yhdysvaltain ja Britannian ja Warshel, 72, Yhdysvaltain ja Israelin kansalainen. He kaikki työskentelevät yhdysvaltalaisissa yliopistoissa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi