Nykylapset eivät halua mennä kouluun – ennen heitä ei päästetty

Kymintehtaan koulu viettää 130-vuotisjuhlaansa Kouvolassa. Axel Wahren ja Knut Selin perustivat kansakoulun aikanaan tehtaan työläisten lapsille. Maatilallisten lapset pääsivät kouluun viiden markan vuosimaksulla, mutta heidät pidettiin mieluummin kotitilalla töissä.

Kotimaa
Opiskelijat kirjoittavat
Toni Pitkänen / Yle

Kymintehtaan perustaja Axel Wahren tajusi jo paperituotantoa käynnistellessään, että työväki kannattaa kouluttaa. Hän pani alkuun useitakin kansakouluja. Vaikka koulurakennukset ovat vaihtuneet ja oppilasmäärät lisääntyneet vuoden 1883 jälkeen, ajatus sivistyksen vaikutuksesta on varmasti sama kuin silloin.

– Siihen aikaan koulun perustaminen ei ollut yksinkertaista, kuten ei oppilaiden saaminenkaan. Kymintehdas kuului Valkealan maalaispitäjään eikä lapsia haluttu laittaa kouluun, koska heitä tarvittiin tilalla töissä. Kymintehtaan työläisten lapsille perustettuun kouluun maalaisillakin oli mahdollisuus tulla, mutta heidän piti maksaa siitä viisi markkaa vuodessa, kertoo 130-vuotiaan koulun rehtori Petri Haapio.

Koulun ensimmäinen opettaja oli Charlotta Järnefelt. Kun hän astui uuden luokkansa eteen, häntä tapitti noin 30 silmäparia. Nykyään koulussa on siihen verrattuna 12-kertainen määrä oppilaita, 360.

Kymintehtaalla on oma uutistoimitus

Vaikka oppilasmäärä on kasvanut, ajatus sivistyksen vaikutuksesta on sama kuin silloin. Koulu kuitenkin muuttuu ajan mukana, ja 2000-luvulla Kymintehtaan koulu on erikoistunut ilmaisun ja esiintymistaidon opetukseen.

Olemme käyneet Repovedellä koulun kanssa, siitä oli yksi aihe. Toisen jutun aihe oli valintojen virta kuudesluokkalaisille. Meillä oli oma loppukevennyskin, metsästysaiheinen lyhytelokuva.

Valtteri Luoma

– Kun valinnaiset aineet tulivat uutena alakoulun puolelle ja samalla vähennettiin äidinkielen opetusta, niin me otimme valinnaisuuden äidinkielen kautta ja ryhdyimme opettamaan ilmaisu- ja esiintymistaitoa, Haapio kertaa.

Ilmaisua ja esiintymistä treenataan mm. koulun omissa uutislähetyksissä, joita oppilaat ovat tehneet jo seitsemän vuoden ajan. Oppilaat ovat rakentaneet myös 130-vuotisjuhliinsa lähetyksen, jossa nähdään ihan oikeita uutisia.

– Olemme käyneet Repovedellä koulun kanssa, siitä oli yksi aihe. Toisen jutun aihe oli valintojen virta kuudesluokkalaisille. Meillä oli oma loppukevennyskin, metsästysaiheinen lyhytelokuva, kertoo uutisryhmän jäsen, 9-luokkalainen Valtteri Luoma.

Kymintehtaan koulun 130-vuotiasjuhlia vietetään vielä torstaina.