Jousikvartetin toiminta vaikuttaa koko Länsi-Pohjaan

Keminmaan kunnan päätös lopettaa rahoitussopimus Länsi-Pohjan jousikvartetin kanssa voi nakertaa alueellista kulttuuritarjontaa huomattavasti. Tällä hetkellä jousikvartetin jäsenet toimivat muun muassa Kemin kaupunginorkesterin runkona ja opettajina Länsi-Pohjan musiikkiopistossa.

jousikvartetti
Katariina Kummala Radio Perämeren studiossa.
Jari Vesa / Yle

Kemin kaupunginorkesterin musiikinjohtaja Katariina Kummala kertoo, että tällä hetkellä jousikvartetti toimii kaupunginorkesterin runkona ammattimuusikoina ja käytännössä kvartetti mahdollistaa koko orkesterin pysymisen valtionavun piirissä. Kummalan mukaan valtionavulla rahoitetaan noin 40 prosenttia kaupunginorkesterin toiminnasta.

Jousikvartetin jäsenet toimivat myös Länsi-Pohjan musiikkiopiston opettajina ja heidän toimenkuvaansa kuuluu erilaisten konserttien järjestäminen. Kummalan mukaan jousikvartetti tekee vuodessa noin 50 ilmaiskonserttia muun muassa kouluissa ja palvelutaloissa.

Keminmaa on sitotunut rahoittamaan jousikvartetin toimintaa vielä vuoden jonka jälkeen rahoituksessa ovat mukana Kemi, Simo, Tornio ja Tervola.

Vaikutuksista ei vielä tietoa

Keminmaan päätöksen vaikutus alueen kulttuuritarjontaan näkyy vasta ensi vuoden jälkeen, arvioi Katariina Kummala.

- Se riippuu paljon siitä miten toiminta saadaan jatkumaan muiden kuntien kanssa. Kvartetti on pohja Kemin kaupunginorkesterille eli eihän sillä hyviä vaikutuksia varmaan tule olemaan, mutta turhan aikaista sanoa, kun emme ole muiden kuntien kanssa päässeet aiheesta keskustelemaan vielä, Kummala toteaa.

Vaikka Keminmaa jättäytyykin kvartetin rahoittamisesta pois, pysyy kuntien välinen tasapuolisuus maksuperusteena jatkossakin. Maksu jakautuu asukasluvun ja tietyn veroprosentin mukaan, jolloin jokaisen kunnan maksettavaksi tulee 2,2 euroa asukasta kohti.

- Tottakai sen täytyy tasapuolisena jatkuakin, vaikka olisi yksi kunta vähemmän. Tasapuolisuus kunniaan, lupaa Kummala.