1. yle.fi
  2. Uutiset

Raitioliikenne voi tuoda Turkuun uuden sillan

Turussa pohditaan raitioliikenteen palauttamista. Selvitystyö vie vielä aikaa, mutta on jo hyvässä vauhdissa.

liikenne
raitiovaunu Turussa
Raitiovaunu Turun Eerikinkadulla syksyllä 1972.YLE

Turun raitiotien yleissuunnitelma käynnistyi tammikuussa ja kaupunginhallitus asetti tavoitteet huhtikuussa. Nyt raitiotien suunnittelussa on edetty reittivaihtoehtojen vertailuun, jonka perusteella pyritään löytämään parhaat reitit.

Meillä on esimerkiksi jyrkkiä mutkia ja maaperä on paikoin todella savinen. Niissä on haasteita, mutta eiköhän niihin ratkaisu löydy.

Juha Jokinen

Parhaista raitiotiereiteistä on myös saatu kaupunkilaisten ja sidosryhmien näkemykset työpajan, kyselyn ja yleisötilaisuuden kautta.

Liikennesuunnitteluinsinööri Juha Jokela kertoo, että asiassa on paljon suunniteltavaa.

- Meillä on esimerkiksi jyrkkiä mutkia ja maaperä on paikoin todella savinen. Niissä on haasteita, mutta eiköhän niihin ratkaisu löydy.

Turkuun taas uusi silta?

Juha Jokela kertoo, että raitioliikenne saattaisi vaatia uuden sillan rakentamisen Aurajoen yli. Mahdollinen uusi joukkoliikennesilta sijoittuisi Martinsillan viereen.

- Se on nyt vaihtoehtona, mutta katsotaan mihin asiassa päädytään.

Raitioreittisuunnitelmissa ei olla vielä pohdittu kustannusasioita.

- Keväällä vertailemme kustannuseroja esimerkiksi bussien ja raitiovaunujen välillä, mutta sen työn aika on varsinaisesti vasta sitten keväällä.

Ratikan kyytiin ehkä 2020-luvulla

Päättäjät saavat pian eteensä tähänastiset selvitykset. Aikataulusta Jokelalla ei ole tarkkaa arviota.

- Mehän teemme näitä suunnitelmia Tampereen kanssa yhdessä ja tilanteet ovat molemmissa kaupungeissa suurinpiirtein samanlaiset. Siellä on arvioitu, että jos kaikki menisi nyt optimistisimman arvion mukaan, niin liikennöinti voisi alkaa 2020-luvun alkupuolella.

Ensi keväänä selvitellään sekin, että kuinka monella reitillä liikennöinti alkaisi. Vaunujen värikin on vielä arvoitus, mutta keltainen ei kuulemma olisi huono.

- Kai se lähtökohtaisesti voisi olla ihan hyvä väri, Jokela naurahtaa.

Kaupunki järjestää keväällä 2014 vielä yhden kyselyn, yleisötilaisuuden ja työpajan tarkemmista suunnitelmista.

Lue seuraavaksi