Tutkimus: Osa pussieläimistä parittelee itsensä kuoliaiksi

Pussieläinkoiraita kuolee, kun ne yrittävät paritella mahdollisimman monen naaraan kanssa tuntikausia kestävissä sessioissa. Taustalla on naaraiden luonnonvalinta, jossa parittelukestävyydellä selvitetään vahvimmat yksilöt jälkeläisten isiksi.

luonto

Vasta julkistetusta tutkimuksesta ilmenee, että osa pussieläinlajeista parittelee sellaisella tarmolla ja kiihkolla, että se kirjaimellisesti tappaa ne. Tutkijoiden mukaan pussieläinkoiraita kuolee suuria määriä, kun ne yrittävät paritella niin monen naaraan kanssa kuin mahdollista. Parittelusessiot saattavat kestää jopa 14 tuntia kerrallaan, kirjoittaa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Koiraiden ongelmat johtuvat naaraiden kovasta paritteluhalusta, sillä kaikki naaraat lisääntyvät samaan aikaan vuodessa. Vain kerran paritteleva ja sitten kuoleva lisääntymistapa on yleistä monilla kasveilla ja kaloilla, mutta nisäkkäillä harvinainen.

PNAS-tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa tarkastellaan 52 erilaista pientä, hyönteisiä syövää pussieläinlajia Australiassa, Etelä-Amerikassa ja Papua-Uudessa-Guineassa. Tutkijat havaitsivat, että osa esimerkiksi pussikärppien, leveäjalkapussikärppien ja pikkupussikärppien koiraista yrittää saada jälkeläisiä niin paljon kuin mahdollista - oman henkensä uhalla.

Tuhoisaa parittelukäyttäytymistä havaittiin erityisesti alueilla, joilla ruokaa oli helposti saatavissa vain tiettyyn aikaan vuotta. Naaraat keskittävät paritteluaikansa näin vain aikaan, joka mahdollistaa jälkeläisten saamisen silloin kun ruokaa on saatavilla runsaasti. Naaraat ovat synkronisoineet lisäytymisrytminsä, ja ne olivat myös erittäin parittelunhaluisia, sillä se parantaa koiraiden välistä kilpailua.

Stressihormoni tappaa

Koiraat yrittävät paritella mahdollisimman moneen naaraan kanssa pitkissä, työläissä sessioissa, joihin niitä ajavat korkeat hormonitasot, esimerkiksi testosteroni. Nämä hormonit nostavat koiraiden stressihormonitasoa, jolloin niiden elimistö ei enää kestä. Pussieläimillä ei ole stressihormoneja tasoittavaa järjestelmää, vaan muut hormonit käskevät niitä vain jatkamaan ja jatkamaan tuhoisaan loppuun saakka.

- Useamman koiraan kanssa parittelevat naaraat väsyttävät heikommat koiraat spermakilpailun vuoksi, selittää tutkimusta johtanut Queenslandin yliopiston tohtori Diana Fisher.

Fisherin mukaan kyseessä on naaraiden luonnonvalinta parittelun avulla. Hedelmöittämään kykenevät koiraat saavat näin vahvempia jälkeläisiä, joiden henkiinjääntimahdollisuudet ovat parempia.