Hyppää sisältöön

Viekö robotti työsi? – Nämä viisi ammattia häviävät ensimmäisinä ja nämä viisi säilyvät pisimpään

Toiset ammatit on helpompi korvata koneilla, roboteilla tai keinoälyllä kuin toiset. Oxfordin yliopiston tutkijat laittoivat ammatit järjestykseen sen perusteella, kuinka helppo ne on korvata.

Kuva: Mika Kanerva / Yle

Viisi uhatuinta ammattia

1. Puhelinmyyjä

Vielä hiljattain softa ei pystynyt reaaliaikaisesti ymmärtämään ja tuottamaan puhetta, mutta nykyään kyllä. Olemme hyvin lähellä tilannetta, jossa emme pysty erottamaan, puhummeko ihmisen vai koneen kanssa. Heti kun se tilanne on, niin tätä työtä ei tehdä ihmisvoimin.

2. Tavarantarkastaja

Jos katsotaan, onko jokin teknisesti kunnossa, on tyypillisesti tehtävä, johon softa sopii erinomaisesti.

3. Käsinompelija

Jos ei työvoima olisi niin halpaa Aasiassa, tämä olisi robotisoitu jo kauan sitten. Toisaalta, jos haluaa käsintehdyn laukun, sen saa tulevaisuudessakin, kun maksaa tarpeeksi.

4. Laskentainsinööri

Laskennan tekeminen on perinteinen softalla tehtävä homma.

5. Vakuutusmyyjä

Pankki- ja vakuutusala on ylipäänsä sellainen, että asiakaskontaktit pysyvät ihmisillä, mutta back-end-analysointia ei enää juuri tehdä ihmisvoimin.

Viisi parhaiten säilyvää ammattia

1. Liikunta- tai taideterapeutti

Työn sisältö on hyvin vaihtelevaa, vaatii sosiaalista älyä ja kohteena olevien henkilöiden tarkkaa havainnointia, siis taitoja, joista nykykoneet eivät hallitse edes alkeita.

2. Asentajien ja korjaajien työnjohtotehtävät

Työtehtävät jatkuvasti uusissa ja usein vaikeakulkuisissa ympäristöissä. Vaatii luovaa ongelmanratkaisua, joka on vielä pitkään ihmisen tonttia.

3. Onnettomuus- ja hätätilanteisiin liittyvät johtotehtävät

Koneilla pitää olla rajattu ongelmanratkaisukenttä. Siihen tarvitaan ihmistä. Onnettomuus voi tulla mistä tahansa ja liittyä mihin tahansa. On todella vaikea tehdä ohjelmaa, joka ratkaisisi tilannetta. Ihmisen toimintakenttää on vielä pitkään isomman kontekstin ymmärtäminen ja eettiset ja moraaliset asiat. Esimerkiksi kun laiva uppoaa, laitetaan naiset ja lapset ensin pelastusveneisiin ja kapteeni lähtee viimeisenä.

4. Mielenterveyden ja huumaavien aineiden väärinkäytön parissa työskentelevät sosiaalityöntekijät

Vaikka olemme teknologisessa kehityksessä hyvin pitkällä, niin sitä mitä tapahtuu ihmisen pään sisällä ja ihmisten vuorovaikutuksessa, ymmärrämme tosi huonosti. Siksi tietyt sosiaalityöntekijät ja riippuvuusongelmat ovat kärkipäässä.

**5. Audiologi **(huonokuuloisten asiakkaiden diagnostiikka ja kuntoutus)

Ihmisen fysiologian tarkka vuorovaikutteinen havannointi ja siihen liittyvät pitkäaikaiset korjaustoimenpiteet. Diagnoosiin, oireisiin ja hoitoon liittyvät tuntemukset pienten päivittäisten edistysaskelten johdosta lähestulkoon "haistettava" kohdehenkilöstä.

Ammattinimikkeiden yhteydessä käytetyt sitaatit ovat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Petri Rouvisen kommentteja siitä, miten eri ammatteja voi korvata koneilla.