Kun mielen sairaus vie pohjan taloudelta

Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä tasapainoillaan manian ja masennuksen kanssa. Ei ole ainutlaatuista, että ihminen joutuu manian tai hypomanian takia taloudellisiin vaikeuksiin.

Kotimaa
Kuvassa laskuja ja muutamia euroja.
Anssi Leppänen / Yle

Kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä tasapainon säilyttäminen on vaikeaa. Oman lisänsä tuovat voimakkaat tunteet ja mielialat: karkeasti voisi sanoa, että kun menee hyvin, menee todella hyvin. Ja kun menee huonosti, menee todella huonosti.

Diagnoosin saanut pohjoissuomalainen mies kertoo, että hypomaaninen henkilö on aika hyvä puhumaan pankinjohtajia pyörryksiin, samoin sukulaisia takaajiksi.

– Jokainen psykiatri voi vahvistaa, että se on nimenomaan tavallinen oire. Ymmärtääkseni se on yksi niistä asioista, joka auttaa psykiatria diagnoosin teossa. Itsekin olen tavannut muita bipolaarisia, joille on käynyt samalla tavalla, mies kertoo.

Hän kuvailee käyttäytyneensä järjettömästi jo nuorena: kilpasuksien lisäksi samalla kauppareissulla tuli hankittua auto. Äkkiseltään huvittavan kuuloista, mutta kun miettii taloudellista lopputulosta, niin kyseessä on useimmille katastrofi.

Velanmaksua velalla

1990-luvulla mies sai neuvoteltua itselleen pankkilainan, jonka korkoja maksettiin kulutusluotolla.

– Vuoden päästä sain päähäni, että on saatava omakotitalo. Siitä sitten taas pankkiin ja rahaa reilusti, mies muistelee.

Ensimmäinen asunto jäi myymättä ja korkojen lyhennyksiä piti taas hoitaa kulutusluotoilla. Siinä sivussa tuli autokin vaihdettua.

– Muistan kun verotoimistossa virkailija sanoi, että eihän kenelläkään voi olla 100 000 markkaa (noin 17 000 euroa) korkoja vuodessa. Minulla oli, vaikka olen tavallinen palkansaaja. Siinä oli mukana ne kaikki kulutusluotot, mies toteaa.

Kaikkea hypomaniassa tapahtunutta ei välttämättä edes muista. Aktiivinen unohtaminen lienee luonnollista tavallisellekin ihmiselle, saati sellaiselle, joka on vuoron perään masentunut ja maniassa.

– Velkojen suhteen mielen valtaa epätoivo. Voisi sanoa, että maniassa laskujen kertymisestä ei välitä, ja masentuneena ei jaksa edes avata niitä. Molemmissa vaiheissa bipolaarinen työntää ne alalaatikkoon. Mielialan kääntyessä masennukseen itsemurha-ajatukset ovat tavallisia. Tutkimusten mukaan puolet bipolaarisista yrittää joskus itsemurhaa ja joka viides onnistuu siinä. Bipolaarisuus on siis äärimmäisen hengenvaarallinen sairaus, mies summaa.

Hauraan talouden hauras tasapaino

Erään kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavan naisen talous on aina ollut vähän "lirissä", mutta ongelmat eivät koskaan päässeet niin pahaksi, että hän olisi lapsineen joutunut kadulle.

– Mutta kaiken olen pistänyt menemään ja ottanut niin paljon velkaa kuin olen onnistunut saamaan hypomanioissani. Pari vuosikymmentä sitten heitin lopulta kaikki laskut suoraan avaamattomina roskiin. Sen seurauksena luottotiedot menivät ja kortit otettiin veks, kertoo helsinkiläinen 54-vuotias nainen.

Velkojen takia hän päätyi myymään asuntonsa alle hankintahinnan, koska 90-luvun vaihteen lama oli alkanut, eikä asuntokauppa toiminut. Nykyisin nainen osaa tarkkailla itseään ja havahtuu maniassakin jo muutamassa päivässä pohtimaan tekemisiään.

– Nuorena se oli vaikeampaa, kun minulla ei edes ollut diagnoosia. En tiennyt olevani sairas. Halusin lähteä Espanjaan, joten sanoin itseni irti siltä istumalta ja lähdin irtisanomisrahan turvin reissuun. Palattuani minulla ei ollut työtä, eikä asuntoa vaan jouduin muuttamaan vanhempieni luokse, nainen kertoo.

Pikavipeille harkinta-aika

Talouden hauras tasapaino hajoaa helposti. Nainen pitääkin erittäin hyvänä pikavippien myöntämisen suitsimista ja ehdottaa niihin viikon harkinta-aikaa.

– Viikon päästä voitaisiin kysyä, josko vielä sen vipin haluaa. Moni on varmasti ehtinyt siinä ajassa muuttaa mielensä vipin tarpeellisuudesta, nainen sanoo.

Elämä maniassa voi tulla hyvin kalliiksi muutenkin kuin taloudellisesti. Suhteet ystäviin ja sukulaisiin katkeavat vaikkapa maksamattomien takausten tai velkojen takia.

– Maniassa sitä on maailmanomistaja ja kykenee mihin vain. Sitä myös sitoutuu moniin hankkeisiin ja järjestöihin, eikä sitten masennuksen iskiessä kykenekään hoitamaan luvattuja tehtäviä, nainen kertoo.