Hautala-kohu: Valtion virkamies ottaa vastuun rikosilmoitusaikeisiin puuttumisesta

Johtavan virkamiehen mukaan rikosilmoitusaikeisiin puuttumisessa ei ollut kyse poliittisesta toiminnasta, vaan normaalista virkamiesohjauksesta.

politiikka
Pekka Timonen
Pekka TimonenYle

Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ylijohtajana vuonna 2012 toiminut Pekka Timonen ottaa vastuun Greenpeacea koskevaan rikosilmoitusasiaan puuttumisesta.

Nykyisin työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtajana työskentelevä Timonen sanoo, että aloite valtionyhtiö Arctia Shippingiä kohtaan tuli häneltä.

Kyse on puolitoista vuotta sitten tehdystä mielenilmaisusta, jossa Greenpeacen aktivistit nousivat Arctia Shippingin jäänmurtajiin Helsingissä. Aktivistit vastustivat Shellin öljynporausta Arktiksella, minne jäänmurtajat olivat lähdössä tukitehtäviin.

Yhtiön johto halusi tehdä vahingonteosta rikosilmoituksen, mutta Timonen puuttui peliin.

- Lähtökohta on se, että valtion kokonaan omistamien yhtiöiden tulee osoittaa selvästi enemmän ymmärtämystä kansalaisjärjestöjen ja erilaisten etutahojen toiminnalle ja käsityksille kuin muulla omistuspohjalla olevien yritysten. Se tulee suoraan siitä, että niiden ainoa omistaja on valtio, Timonen sanoo.

Timonen ei ole varma missä vaiheessa ministeri Heidi Hautala (vihr.) on hyväksynyt tämän menettelyn.

- Minulla on se käsitys, että hänen avustajansa informoi häntä jälkikäteen, Timonen sanoo.