Nanoteknologiasta bisnestä pakokaasujen puhdistamiseen?

Nanoteknologian mahdollisuuksia pakopäästöjen puhdistamisessa tutkitaan Mikkelissä.

tiede
Metallikammio, jossa nanopinnoitus tehdään.
Adam Bellgrau / Yle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston äskettäin käynnistyneessä tutkimuksessa kehitetään nanopinnoitteita, joiden avulla voitaisiin tehdä uusia katalyyttisiä materiaaleja. Alkamassa on myös uuden teknologian kaupallistamishanke, jossa myös Miktech on mukana.

Pinnoitteille uskotaan olevan kaupallista kysyntää varsinkin niiden kustannustehokkuuden takia.

- Määritämme potentiaalisimmat markkinat uusille ohutkalvopinnoituksella aikaansaataville katalyyttisille materiaaleille, joita voidaan käyttää polttomoottoreiden savukaasujen puhdistuksessa ja mittauksessa hyödynnettävissä teknologioissa, kertoo projektin vastuullinen johtaja Tommi Kääriäinen.

Uusilla teknologioilla kohti päästötavoitteita

Pakokaasuissa on muun muassa typenoksideja, häkää ja pienhiukkasia. Katalysaattorin tehtävänä on muuntaa vaaralliset pakokaasut vaarattomiksi. Se esimerkiksi pelkistää typpioksidin vaarattomaksi typeksi.

Kääriäisen mukaan nanoteknologiaan perustuvan atomikerroskasvatuksen etuna on, että sen avulla voidaan pinnoittaa myös huokoisia materiaaleja sekä monimuotoisia ja suuria pintoja yhtenäisellä pinnoitteella. Pinnoitteen paksuutta voidaan säädellä jopa atomikerroksen tarkkuudella. Pinnoitukseen voidaan käyttää esimerkiksi metallia, kuten platinaa, tai metallien oksideja.

Tutkimuksessa haetaan kustannustehokkuutta ja katalyyttisen pinnan toiminnallista tehokkuutta.

Hanke on saanut 380 000 euroa rahoitusta Tekesin Etelä-Savon EAKR-ohjelmasta.