Kilpauimari löysi takaiskun jälkeen uuden elämän byrokraattina

Uimari Eeva Saarisen ura tyssäsi ylikuntoon, joka vei häneltä pääsylipun vuoden 2008 Pekingin olympia-altaisiin. Takaiskun jälkeen Saarinen panosti opiskeluun ja nyt maisterina hän johtaa Riihimäen kaupungin liikuntatointa.

urheilu
Eeva Saarinen nojaa puuhun.
Eeva Saarinen on Riihimäen vs. liikuntatoimenjohtaja. Huippu-urheilu on jäänyt jo taakse, mutta taustasta on ollut hyötyä byrokraatin työssä.Yle / Miki Wallenius

Pekingin koneesta poisjäänti oli niin kova paikka henkisesti, ettei kilpauimari mennyt veteen puoleen vuoteen lainkaan. Saarinen jäähdytteli pari vuotta uransa lopuksi, kunnes vuonna 2010 jätti hyvästit altaille.

Saarinen suoritti opinnot loppuun ja sai maisterin paperit käteen. Jyväskylän liikuntatieteellisessä hänen lopputyönsä otsikona oli Liikuntapalvelut alueellisen kilpailukyvyn edistäjänä.

Tänään Eeva Saarinen toimii Riihimäen kaupungin liikuntatoiminen vs.johtajana. Kiitosta saa kaupungin tahto satsata kaupunkilaisten hyvinvointiin ja terveysliikuntaan. Ja uidakin saa.

–Riihimäellä on mahtava maauimala ja uimahalli, Saarinen hehkuttaa.

Päätyminen byrokraatitksi hymyilyttää entistä huippu-urheilijaa, mutta hän arvelee olevansa oikeassa paikassa.

Haluan olla liikunnan olosuhteita edistämässä. Taustani takia osaan hahmottaa asioita laajastikin

Eeva Saarinen

–Tämä on aika luontaista. Haluan olla liikunnan olosuhteita edistämässä. Taustani takia osaan hahmottaa asioita laajastikin, Saarinen kehuu urheilu-uransa antamia eväitä.

Eeva Saarisen työ koostuu pitkälti henkilöstö- ja taloushallinnosta. Uutta hänelle on Riihimäellä liikuntapaikkarakentaminen. Vuoden alussa tehtävät vastaanottanut entinen uimari on saanut jo jotain aikaiseksikin:

–Koulutoimen kanssa on saatu edistettyä koululiikuntaa ja sitä kautta nuorten ja lasten terveyttä.

Entinen urheilija tietää: asiat tapahtuvat ruohojuuritasolla

Eeva Saarinen haluaa kehittää Riihimäellä liikuntaa kuntalaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan. Ajatustenvaihtoa seuratoimijoiden ja kentällä töitä tekevien kaupungintyöntekijiöden kesken pitäisi entisestään lisätä. Riihimäellä järjestetään nykyään seurafoorumi kaksi kertaa vuodessa, jossa virkamiehet ja seuran aktiivit pääsevät suoraa vaihtamaan mielipiteitä.

–Myös työpaja seuroille on luvassa. Helposti käy niin,että suuret seurat ovat aktiivisia ja pienet jäävät jalkoihin. Kaikkien seurojen kannattaa pitää meihin yhteyttä, Saarinen rohkaisee.

Riihimäellä on juuri saatu eteenpäin pitkään hiertänyt päätös toisesta jäähallista. Uusi halli tulee lisäämään huomattavasti kiekkoilijoiden ja taitoluistelijoiden jääliikunta-aikoja.

Seuraavaksi Eeva Saarisen on mietittävä mitä tehdään kaupungin omistamalle Riutan laskettelukeskukselle. Se on sopiva monipuoliseen perheliikuntaan, mutta laskettelukeskuksen nostaminen kunnolliseksi vaatisi huomattavia rahasummia, joita tuskin löytyy.