1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä varoitti Hollantia - tulppaanit aseeksi Greenpeace-kiistassa?

Venäjän eläin- ja kasvintuontia valvovan virasto pohtii muun muassa hollantilaisten tulppaanien ja maitotuotteiden maahantuonnin kieltämistä.

Venäjä vihjasi keskiviikkona, että se saattaa kieltää hollantilaisten tulppaanien ja maitotuotteiden maahantuonnin osana maiden välille syntynyttä kiistaa. Hollanti on sanonut aloittavansa oikeustoimet Venäjää vastaan Greenpeace-aktivistien pidätyksen vuoksi.

Venäjän eläin- ja kasvintuontia valvovan viraston johtaja sanoi uutistoimisto Interfaxille, että hollantilaiset maitotuotteet "eivät ole tyydyttäneet" tarkastuksissa. Sergei Dankvert syyttää hollantilaisia kollegojaan tuotteiden laadun hyväksymistä niitä näkemättä.

Dankvertin tiedottaja sanoi puolestaan Ekho Moskvyi-radiokanavalla, että Venäjä on tämän vuoden aikana laittanut 15 hollantilaista maitotuotetta erityistarkkailuun. Tiedottaja sanoi lisäksi, että Venäjällä on ollut vaikeuksia maahantuotujen tulppaanien ja muiden kukkien laadun vuoksi.

- Toisin sanoen, pohdimme hollantilaistuotteiden laajoja maahantuontikieltoja, tiedottaja Aleksei Aleksejenko sanoi.

Venäjää on usein syytetty kauppasuhteiden käyttämisestä diplomaattisena aseena.

Venäjän ja Hollannin kiistat pahenivat tiistaina, kun Venäjä syytti Hollannin viranomaisia venäläisdiplomaatin laittomasta pidätyksestä. Hollantilaisten mukaan diplomaatti olisi syyllistynyt perheväkivaltaan. Wienin sopimus estää diplomaattien pidättämisen. Hollanti on sanonut tutkivansa pidätyksen ja pahoittelevansa vasta sitten, jos pidätyksen todetaan rikkoneen Wienin sopimusta.