Jäänmurtajayhtiön peruttu rikosilmoitus ehti olla voimassa vajaan päivän

Greenpeacen mielenosoituksia jäämurtajayhtiö Arctia Shippingin aluksilla oli vuonna 2012 kaksi. Jäänmurtajayhtiö jätti rikosilmoituksen maaliskuun mielenosoituksesta, mutta perui sen seuraavana päivänä. Toukokuun mielenosoituksesta jäänmurtajayhtiöllä oli rangaistusvaatimuksia vahingonteosta eikä vaatimuksia ole peruttu.

politiikka
Stop Shell -banderolli kiinnitettynä jäänmurtaja Nordicaan.
Greenpeacen mukaan aluksella on 15 aktivistia eri maista.Yle

Helsingin poliisin mukaan Greenpeacen ensimmäinen mielenosoitus jäänmurtajilla maaliskuussa alkoi aamulla ja päättyi iltapäivällä. Kahden jäänmurtajan kapteenit ilmoittivat poliiseille 16. maaliskuuta, ettei laivayhtiöllä ole rikosoikeudellisia vaateita tapauksesta.

Jäänmurtajayhtiön edustaja teki rikosilmoituksen mielenosoituksesta ja aluksen hallinnan loukkauksesta 20. maaliskuuta. Ilmoitus kuitenkin peruttiin heti seuraavana päivänä.

Poliisin edustaja kertoi keskiviikkona puolen päivän jälkeen Yle Uutisille, ettei rikosilmoitusta tehty. Tarkemman arkistoselvityksen jälkeen iltapäivällä kuitenkin vahvistui, että rikosilmoitus oli hetken voimassa.

Jäänmurtajayhtiön puolesta asiaa hoitanut lakimies on vahvistanut Yle Uutisille, että rikosilmoitus tehtiin, mutta peruttiin seuraavana päivänä.

- Yhtiön edustaja vahvisti kirjeitse 21. maaliskuuta poliisille, ettei yhtiöllä ole vaateita, kertoo ylikomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisista.

Poliisi voi esitutkintalain perusteella lopettaa tutkinnan tapauksissa, joissa kustannukset nousisivat korkeiksi suhteessa asian merkitykseen ja mahdollisesti selville saataviin tietoihin ja seurauksiin. Greenpeacen maaliskuisen mielenosoitustapahtuman tutkinta olisi poliisin mukaan vaatinut esimerkiksi virka-apupyyntöjä ulkomaille, koska useat mielenosoittajat olivat muualta kuin Suomesta.

Toisesta mielenosoituksesta tehty kansainvälinen etsintäkuulutus

Poliisin mukaan toukokuun vappupäivän mielenosoituksesta Helsingissä jäänmurtaja Nordicalla jäänmurtajayhtiö vaatii rangaistuksia. Arctia Shipping -jäänmurtajayhtiötä edustava lakimies vahvistaa, että vaateet ovat voimassa.

Jäänmurtajaan maalattiin S-kirjain ja aluksen potkurijärjestelmää yritettiin vahingoittaa.

Yle Uutisten tietojen mukaan ainakin yhdestä epäillystä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus.

Jäänmurtaja Nordican lähtöä yritettiin estää vaijereiden ja betonin avulla. Jos yritystä ei olisi huomattu ja jäänmurtaja olisi lähtenyt liikkeelle, aluksen potkurijärjestelmä olisi vahingoittunut.

Poliisin tutkinta mielenosoituksen yhteydessä tehdystä vaijerointiyrityksestä on edelleen kesken. Tutkintanimike on törkeä tuhotyön yritys.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi heinäkuun lopussa yhden mielenosoittajan 25 päiväsakkoon jäänmurtajan töhrimisestä maalilla toukokuun mielenosoituksessa. Jäänmurtajayhtiölle ei kuitenkaan tuomittu vahingonkorvauksia.