Rundgren: Suomesta tehdään vain läpikulkumaa

Lappilainen kansanedustaja Simo Rundgren (kesk.) pelkää Helsinki-Vantaan lentoaseman laajennuksen vievän rahat maakuntakentiltä. Eduskunnassa on keskiviikkona käyty vilkas keskustelu valtion kolmannesta lisäbudjetista, joka sisältää muun muassa 200 miljoonan euron määrärahan Finavialle Helsinki-Vantaan laajennukseen.

Kotimaa
Finnairin lentokoneita Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Seppo Sirkka / EPA

Rundgrenin mielestä tulisi laatia strategia maakuntiin suuntautuvan liikenteen järjestämisestä, ennen kuin hallitus investoi Helsinkiin. Jo nyt on esimerkiksi Muonion Harrinivassa toimivan yrityksen johtaja Kyösti Pietikäinen todennut, että yhtiön toiminnan kannalta olennainen matkailijavirta Ranskasta tyrehtyy, koska Finnair ei pysty tarjoamaan sopivia liittymälentoja Helsingistä Kittilään.

Samat ongelmat ovat Ivalon, Enontekiön, Kemi-Tornion ja Kuusamon kentillä.

- Matkailu on viime vuosien nopeimmin kasvavia elinkeinoja. Se tuo maahan valuuttaa ja antaa työtä. Finavia ja Finnair lyövät kuitenkin systemaattisesti laimin maakuntakenttien kehittämisen, Rundgren kritisoi.

Rundgrenin mukaan suuri panostus Helsinki-Vantaalle näyttää siltä, että ainoa päämäärä on tehdä Suomesta läpikulkumaa ja saada miljoonat ihmiset lentämään Aasiaan.

- 200 miljoonaa on näinä aikoina iso raha. En kiistä, etteikö se olisi tarpeen kasvaneen liikenteen vuoksi. Olen kuitenkin äärimmäisen huolestunut siitä, että hallituksella ei ole kokonaisnäkemystä, miten Suomessa tulisi lentoliikennettä kehittää, Rundgren toteaa.