1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Harvojen herkku saa suut ympyriäisiksi

Nahkiaisen nahasta saa vaikka saappaat eikä rustoranka sula keittämälläkään. Silti tästä ympyräsuisesta saa ainakin harrastajan mukaan aivan omanlaisensa sopan. Kovin monelle maku ei liene tuttu eikä ikänsä ruokaa syönytkään löydä sille vertailukohtaa.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Nahkiaisperunakeitto on Mikko Borénille tuttu jo pikkupojasta: isä opetti hänet sitä keittämään. Tälle perinne oli kulkenut isänisältä. Herkku onkin tuttu lähinnä nahkiaisen pyytäjille, uskoo Borén:

– Tuskin sitä muut keittää...

Borénin on tullut tarjottua ruokaa niin vierailleen kuin muissakin tilanteissa. Vastassa on aina sama yllätys: neutraaleja vastauksia. Mies itse sanoo, että soppa on koettava, sitä ei voi kuvailla:

– Se on voimakasmakuinen, mutta sitä ei voi oikein verrata ei liha- eikä kalakeittoon. En löydä sille oikein vertailukohtaa, pohtii Borén.

Keiton teko lähtee raaka-aineen pitämisestä yön suolassa. Sen jälkeen ne on puhdistettu, ryöpätty, suolistettu ja paloiteltu. Perunat on lohkottu ja esikeitetty.

Ympyräsuisen kavereiksi sopivat suola ja pippuri. Borén käyttää myös lipstikkaa, muita vaihtoehtoja ovat hänen mukaansa vaikkapa keittojuurekset tai laakerinlehdet.

Rustoranka ei sula sopassakaan

Nahkiainen on keitossa hidas kypsymään eikä hevillä hajoa. Jos perunat muusiintuvat, on nahkiainenkin yli.Kun pala katkeaa lusikan reunalla, se on valmis.

Nahkahan on hirviän sitkeä luonnostaan. Se kestää vaikka mitä, vaikka saappaat tekisi. Keitossa siitäkin tulee huomaamaton.

Mikko Borén

– Nahkahan on hirviän sitkeä luonnostaan, sitä pystyy käsittelemään monella tavalla koneellisesti ja käsin. Se kestää vaikka mitä, vaikka saappaat tekisi. Keitossa siitäkin tulee huomaamaton, Borén lupaa.

Luita tai ruotoja nahkiaisessa ei tarvitse pelätä, mutta rustoranka palan sisällä jää sulamatta niin keitossa kuin paistaessakin.